Hovrätten friar man från att ha dumpat kropp

Hovrätten fastställer domen i överfallsmålet i Handen.
Svea hovrätt friade Skärholmsbon.
I början av 2015 dömdes en Skärholmsbo för att ha dumpat en död eller svårt skadad man på en soptipp i Tumba. Mannen överklagade till Svea hovrätt, som nu har friat mannen.

På nyårsdagen 2015 hade Skärholmsbon och hans sambo besök av en bekant, en 39-årig man. Någon gång efter klockan 21 gick de två männen ut ihop, för att rasta 40-åringens hund.

Enligt Skärholmsbon skildes de åt efter en stund – och sedan såg han aldrig 39-åringen mer.

Den 7 januari 2015 anmäldes 39-åringen försvunnen. I maj samma år hittade en privatperson på promenad hans kvarlevor vid en olaglig dumpningsplats för sopor på Finkmossevägen i Tumba. Obduktionen visade att han dött till följd av trubbigt våld mot ansiktet.

Tingsrätten ansåg inte att det gick att bevisa vem som dödat 39-åringen. Däremot dömdes Skärholmsbon för att ha fraktat 39-åringens kropp till sopdumpningsplatsen i Tumba. Bevisen var bland annat små mängder blod i bilen, som matchade 39-åringens dna. Han dömdes för brott mot griftefriden, till ett år och och tre månaders fängelse.

Men Skärholmsbon överklagade till hovrätten, som nu har upphävt domen. Hovrätten håller med tingsrätten om att man inte kan veta exakt när 39-åringen dog eller var dödsfallet inträffade. Några spår av brott har inte hittats i Skärholmsbons lägenhet, vilket tyder på att han inte dödades där. Det går heller inte att veta om han redan var död när han dumpades i Tumba.

Men hovrätten anser att den blodmängd som hittats i Skärholmsbons bil är så liten att den kan komma från någon mindre sårskada som 39-åringen kan ha haft när han åkt i bilen, vid något tillfälle.

Svea hovrätt anser därmed att det inte är ställt utom all rimlig tvivel att Skärholmsbon begått gärningen han dömdes för i tingsrätten. Därför har han nu friats.