ANNONS

Hovrätten frikänner Kent Ekeroth

Kent Ekeroth (SD) frikänns från misshandelsdomen i tingsrätten tidigare i år. Det fastställde Svea hovrätt i dag efter att riksdagsledamoten överklagat.
ANNONS

 

Hovrätten meddelar i dag att misshandelsdomen mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth ogillas. Ekeroths befrias från att betala avgift till brottsofferfonden och böterna som tingsrätten fastslog.

Det var i november i fjol som Ekeroth hamnade i bråk efter att ha nekats inträde till krogen Solidaritet på Stureplan. En man i 20-årsåldern som stod i kön ska enligt egen utsago då sagt ”hade du kul med järnröret?”. Varpå Ekeroth då ska ha slagit till mannen i ansiktet.

Ekeroth erkänner att han gav mannen en örfil, men att han handlade i nödvärn. Men tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde Ekeroth för ringa misshandel. Han dömdes han till 60 dagsböter på totalt 38 400 kronor.

Inte motbevisat nödvärn

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att de anser, i motsats till tingsrätten, att åklagaren inte har motbevisat Kent Ekeroths invändning om nödvärn. Därav ogillandet.

Vidare har hovrätten också funnit att det våld som Kent Ekeroth använt inte varit uppenbart oförsvarligt, även om det i och för sig hade varit möjligt för honom att avlägsna sig från platsen.

Domen överklagades och en central fråga i hovrättsförhandlingarna har varit huruvida Ekeroth utdelade slaget i självförsvar eller inte.

Ekeroth hävdar att personen uttalat dödshot och riktat ett slag mot honom när han gick förbi krogkön. En uppgift som däremot inget vittnesmål tidigare kunnat bekräfta.

Det går inte att sitta i justitieutskottet om man är dömd för våldsbrott

 Jimmie Åkesson

Men Ekeroth har ifrågasatt vittnenas trovärdighet och pekat på deras motstånd mot SD, rapporterade DN.

Framtiden i partiet oklar

Till Svenska dagbladet har SD:s partiledare Jimmie Åkesson tidigare sagt att han ser mycket allvarligt på om domen skulle vinna laga kraft i hovrätten.

– Det går inte att sitta i justitieutskottet om man är dömd för våldsbrott, sa han till tidningen då.

Senare under fredagen stod det klart att Kent Ekeroth lämnar sin plats i justitieutskottet på uppmaning av partiet, rapporterade tv4.

Fakta

TIdslinje: Stormarna kring Ekeroth

2006:

Kent Ekeroth sparkas från ett praktikantjobb på Sveriges ambassad i Tel Aviv. Ambassadören motiverar beslutet med att Ekeroth inte berättat om sitt engagemang i SD, som då inte var ett riksdagsparti.

Mars 2012:

Justitieutskottets tjänstemän mildrar en text om handlingsplan mot extremism som Ekeroth skrivit, eftersom det finns risk för att den skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp.

Kent Ekeroth säger efteråt att han ångrar att han gått med på att stryka formuleringen om undersökningar som visar att muslimer är våldsbejakande och antidemokratiska.

14 november 2012:

Expressen offentliggör en film som visar hur SD-topparna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling hamnar i bråk på Kungsgatan 2010 och sedan beväpnar sig med järnrör.

Efter den så kallade järnrörsskandalen får Kent Ekeroth lämna sitt uppdrag som partiets rättspolitiske talesman.

Ekeroth och Avpixlat:

SD har infört nolltolerans och förnekar att partiet har något med hatsajten Avpixlat att göra.

I juni 2013 avslöjas att Kent Ekeroth skickat mejl till redaktionen med uppmaningar som ”Kom igen nu – gör sidan intressant och levande” och ”Lägg upp den här youtubevideon”.

Det är sedan tidigare känt att han upplåter sitt bankkonto för donationer till Avpixlat för att donatorerna ska kunna vara anonyma. Under 2011 skänktes 225 000 kronor via Ekelunds konto. Han måste senare skatta för 160 000 av dessa.

September 2013:

Föreningen Juridikfronten polisanmäler Ekeroth för kommentarer som finns på hans blogg. I kommentarerna beskrivs muslimer som djur och homosexuella jämställs med pedofiler.

September 2016:

Det stormar kring två personer Kent Ekeroth rekryterat till SD:s kansli.

Den ene är Ekeroths politiske sekreterare som använt Facebook för att sprida rysk propaganda och Putinvänliga uttalanden.

Den andre är Egor Putilov, en man som använt sig av fyra-fem olika alias och pekats ut som en säkerhetsrisk på grund av sina fastighetsaffärer med en dömd rysk brottsling.

November 2016:

Kent Ekeroth polisanmäls för att ha slagit en man i ansiktet utanför en nattklubb i Stockholm. Ekeroth hävdar själv att han blivit slagen och försvarat sig med en örfil.

Jimmie Åkesson uppmanar honom att ta timeout från riksdagens justitieutskott, vilken han också gör.

Februari 2017:

Ekeroth åtalas för misshandel och meddelar ett par veckor senare att han tar en paus från riksdagen.

21 juni 2017:

Misshandelsrättegången mot Kent Ekeroth inleds.

28 juni 2017:

Stockholms tingsrätt dömer Kent Ekeroth för ringa misshandel till dagsböter.

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, säger till SVT att Ekeroth inte längre kan företräda Sverigedemokraterna om domen vinner laga kraft. Samtidigt skriver Ekeroth på Facebook att domen är ”felaktig rakt av” och att han kommer att överklaga.

25 augusti 2017:

Svea hovrätt meddelar att domen kommer att prövas.

I hovrätten:

25 augusti: Svea hovrätt meddelar att domen kommer att prövas.

15 november: Då fallet är uppe i hovrätten säger Kent Ekeroth att han handlat i självförsvar och vittnen som hävdar motsatsen är färjade av SD-motstånd.

1 december: Hovrättens dom meddelas.

Källa: TT
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.