Hovrätten gav grönt ljus för renoveringar i Ritorp

Signalisten vill renovera lägenheter i Ritorp.
Signalisten vill renovera lägenheter i Ritorp.
Hyresgästernas överklagande avslogs. Signalisten kan börja renovera kring årsskiftet.

Hyresgästföreningen är kritisk till lagstiftningen och kommer nu att ta strid för att hyreshöjningarna ska bli så låga som möjligt.

Det var 2014 som Signalisten bad om hyresgästernas godkännande för att gå vidare med renoveringarna i Ritorp. Ombyggnaden gäller fastigheterna på Törnbacken 2-10 och Fläderstigen 2-6.

Men hyresgästerna överklagade planerna till Hyresnämnden, och därifrån gick det vidare till hovrätten för avgörande.

Hovrätten har nu avslagit hyresgästernas överklagande.

– Det betyder att vi nu fått ett beslut så att vi kan fortsätta enligt plan. Vi gör en upphandling nu och förhoppningen är att komma igång så fort som möjligt och börja planera evakuering av hyresgäster. Beroende på hur fort det går bör vi kunna komma igång i början av 2017, säger Catarina Johansson Nyman, vd på Signalisten.

I första hand kommer hyresgästerna att evakueras till närområdet.

– Vi har samlat på oss korttidsavtal i Ritorp och kommer så långt som möjligt att evakuera till de lägenheterna. I de flesta fall blir det alldeles i närområdet, säger Catarina Johansson Nyman.

P-O Brogren, ordförande för Hyresgästföreningen i Solna, är kritisk till lagstiftningen, men menar att domen bara är att acceptera.

– Vi tycker att det är en dålig lagstiftning som inte tar hänsyn till vad hyresgästerna vill. I det här fallet handlar det om att man inte vill riva ut de fina 50-talskök som finns i husen. Ingen är emot att man byter ut stammar och rör i badrummen. Nu kommer vi att ta strid för att hyreshöjningarna snarare blir 1500 kronor istället för 2500 kronor, säger han.