ANNONS

Hovrätten lindrar domar för dödsskjutning

Bilen som männen åkte i kraschade mot en stolpe på Vårbergsvägen, nära Skärholmen centrum, vid skottlossningen.
Bilen som den mördade mannen färdades i kraschade på Vårbergsvägen, i södra Skärholmen.
Svea hovrätt sänker straffen rejält för de två unga Segeltorpsbor som tidigare dömts för mord och mordförsök, efter skottdramat i södra Skärholmen i februari.
Domarna ändras på flera punkter.
ANNONS

Männen var 20 och 21 år gamla när brotten begicks. I juli dömdes de för mord på en 20-årig kamrat som de råkat i konflikt med och för mordförsök på en 19-årig man. 21-åringen fick 16 år och 9 månaders fängelse och  20-åringen 11 års fängelse.

Men i dag meddelade Svea hovrätt att man ändrar domen i Södertörns tingsrätt. Männen är varken skyldiga till mord eller mordförsök, menar hovrätten. I stället döms båda männen för medhjälp till vållande till annans död, grovt brott, och medhjälp till vållande till kroppsskada, grovt brott. Därmed sänks straffen rejält. 21-åringen döms till 2 år och sex månaders fängelse, medan 20-åringen döms till 1 år och åtta månaders fängelse.

Tingsrätten dömde Segeltorpsborna till mord och mordförsök trots att man inte påstod att de själva skjutit. I stället ska de ha haft med sig två skyttar i den bil de körde till södra Skärholmen i februari i år. Dessa skyttar ska ha skjutit 20-åringen till döds och även allvarligt skadat en 19-årig man.

Tingsrätten ansåg att Segeltorpsborna var medgärningsmän, och därmed skyldiga till mord och mordförsök. Det anser inte Svea hovrätt. Enligt hovrätten handlade det om det lindrigare ”medhjälp”, när de skjutsade skyttarna till och från brottsplatsen.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten dessutom inte att det går att bevisa att de båda männen haft uppsåtet att medverka till att döda eller skada. Det rörde sig istället om ”oaktsamt agerande och ett medvetet risktagande”, menar hovrätten.

De båda Segeltorpsborna släpptes på fri fot den 1 september, efter tre dagars överläggningar i Svea hovrätt. Det var en stark indikation på att straffen skulle sänkas, vilket alltså meddelades i dag.

– De släpptes eftersom skälen för att hålla dem häktade föll i och med att vi beslutat att ändra domen, säger hovrättsassessor Malin Carlsson.

ANNONS

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.