ANNONS

Hovrätten: Misstänkt i Smedbymord dök aldrig upp

Blommor och ljud prydde platsen efter mordet.
Blommor och ljud prydde platsen efter mordet.
Förhandlingarna i hovrätten skulle börja och alla satt på plats. Men en av de tre männen, som är misstänkt för inblandning i Smedbymordet, dök inte upp. Rättegången har nu ställts in på obestämd tid och mannen är anhållen i sin frånvaro.
ANNONS

De tre män som misstänktes för mordet på en 28-årig man i Smedby i mars 2015 friades av tingsrätten i december samma år. Åklagaren överklagade domen till hovrätten och igår, måndag, skulle förhandlingarna ha inletts. Men så blev det inte.

– Skälet till det är att en av tre de tilltalade inte inställde sig, säger åklagaren Jenny Karlsson till lokaltidningen Mitt i.

Varför mannen – född 1989 och den yngsta av de tilltalade – inte dök upp är oklart. Jenny Karlsson har yrkat att han ska dömas för mord alternativt medhjälp till mord och skyddande av brottsling. Polisen vet inte var han befinner sig i dagsläget men Jenny Karlsson begärde direkt efter den inställda rättegången att han skulle häktas i sin frånvaro vilket godkändes av rätten. Mannen är nu även anhållen och eftersöks av polisen.

Rättegången är inställd – på obestämd tid.

– Vi måste få tag på honom först innan ny rättegång, säger Jenny Karlsson.

De två andra männen, som också är misstänkta för inblandning i Smedbymordet, infann sig i hovrätten. Men någon rättegång mot enbart de två blir det inte.

– Jag har gjort bedömningen att man måste ta det alla tre tillsammans, säger Jenny Karlsson.

Eftersom mord inte preskriberas kan rättegången skjutas upp hur länge som helst.

Den försvunna mannen kan, enligt Jenny Karlsson, vara häktad i resten av sitt liv om han inte hittas.

ANNONS

– Häktningsbeslutet gäller på obegränsad tid, säger hon.

Läs mer om domen i tingsrätten.