Hovrätten friar misstänkta för Smedbymordet

Hovrätten följer tingsrättens linje och friar de båda misstänkta för mordet i Smedby 2015. En av de misstänkta dömdes till sex månaders fängelse för vapenbrott men nu sänker hovrätten straffet.

Artikeln uppdateras under dagen.

Hovrättens dom offentliggjordes fredag förmiddag klockan 11. Domen friar de båda misstänkta männen, precis som tingsrättens dom från december 2015. Förhandlingarna i hovrätten pågick från den 19 till 22 juni. Både den 28-åriga och den 33-åriga mannen har förnekat brott.

Hovrätten menar att eftersom något motiv inte har kunnat klargöras är det inte säkert att de båda misstänkta planerat att genomföra dådet, vilket åklagaren yrkat på.

Det går att klargöra att 28-åringen befann sig på platsen när offret sköts till döds tillsammans med en annan person. Mycket i utredning tyder på att det ska ha varit 33-åringen men det går inte att klargöra. Det är heller inte klarlagt om någon av de två misstänkta sköt offret.

En tredje person har åtalats för skyddande av brottsling men eftersom det inte går att styrka att de andra misstänkta gjort sig skyldiga till mord frikänns även den tredje personen.

33-åringen döms till fyra månaders fängelse för vapenbrott på grund av skjutvapnet som hittats i hans hem. Det är en sänkning av straffet, Attunda tingsrätt dömde honom till sex månaders fängelse.

Hovrätten tar hänsyn till att han varit belagd med reseförbud och varit tvungen att regelbundet anmäla sig till polisen ska. I väntan på att domen har prövats av hovrätten har den misstänkte mannen rapporterat in till en polisstation två gånger i veckan. Något hans försvarsadvokat tidigare uttalat sig kritiskt till.

33-åringen dömdes i maj för narkotikabrott och grovt brott mot knivlagen. Brottets ska ha skett i oktober 2016 och 33-åringen dömdes till 50 timmar samhällstjänst alternativt fängelse i en månad.

Det rättsliga efterspelet till mordet i Smedby i mars 2015 har dragit ut på tiden och varit en komplicerad process. En 28-årig man hittades på en parkering, mördad med flera skott i överkroppen. Mordet har liknats vid en ren avrättning.

Mitt i har tidigare rapporterat att det varit en utmaning att få fram fakta i målet. Personer som har förhörts har inte varit samarbetsvilliga och deras berättelser har varit knapphändiga. Åklagare och polis har inte kunnat klarlägga vad motivet till mordet var.

Förra veckan rapporterade Mitt i att de båda misstänka männen släpptes efter förhandlingarna i hovrätten. Förhandlingarna har skjutits upp ett år efter att en av de misstänkta aldrig dök till rättegången för ett år sen. Han kunde senare gripas i Brasilien och utlämnades till Sverige i maj.