ANNONS

Hovrättsdom i Al-Azharhärvan – flera får sänkta straff

Al-Azharskolan
Al-Azharskolan i Vällingby.
Fyra ledande personer i den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar, med verksamhet i bland annat Vällingby och Hjulsta, dömdes på torsdagen även i hovrätten för grov ekonomiskt brottslighet. Grundaren får sitt straff fastställt till 4,5 års fängelse, medan straffet för de tre medåtalade sänks rejält.
ANNONS

Det var i mitten av november i fjol som Ekobrottsmyndigheten slog till mot stiftelsen. Flera personer med koppling till Al-Azharstiftelsen greps och häktades. I april i år väcktes åtal för grov ekonomisk brottslighet på flera punkter. Enligt åklagaren hade huvudmannen låtit föra ut tio miljoner kronor som skulle gått till skolverksamhet i Vällingby och Hjulsta till bolag som han själv ägde för att starta en islamisk bank.

Flertal grova ekobrott

Huvudmannen, som är i 50-årsåldern, har enligt domen i Svea hovrätt gjort sig skyldig till flera brott: grov trolöshet mot huvudman i flera fall, grovt penningtvättbrott och grovt bokföringsbrott. Han döms till fängelse i fyra år och sex månader, precis som i tingsrätten. Dessutom får han sju års näringsförbud.

Tre andra personer, två män och en kvinna, döms av hovrätten för grovt osant intygande och grovt bokföringsbrott, men frias däremot från anklagelserna för grovt skyddande av brottsling. De döms till tio månaders fängelse, en kraftig sänkning jämförd med tingsrätten som dömde dem till fängelse i två år och fyra månader respektive två år och två månader. De får också tre års näringsförbud.

Ska betala tillbaka bidrag

Skälet till att de inte döms för skyddande av brottsling är, enligt domen, att de ”inte kan sägas ha motverkat” att huvudmannens brottslighet upptäckts.

Nyligen beslutade Skolverket att kräva tillbaka en dryg miljon kronor av den muslimska friskolekoncernen. Motiveringen var att skolhuvudmännen inte kunnat visa att de har använt bidragen till bland annat lärarnas utveckling enligt gällande regler.

Skolverket kräver tillbaka miljonbidrag från Al-Azharskolan

Tre av de åtalade har, som Mitt i tidigare berättat, även haft centrala roller i en stiftelse som samlar in pengar till bygget av en stor moské i Rinkeby.

Al-Azhar-härvan: Kopplingar till Rinkebymoské

ANNONS

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.