HSB Omsorg slutar erbjuda hemtjänst

Hemtjänstföretaget HSB Omsorg överger Huddinge, då kommunens ersättning inte räcker. Huddinge tillhör de kommuner i länet som betalar minst för hemtjänsten, visar Mitt i:s jämförelse.

HSB Omsorg har i tio år gett hjälp och vård till äldre i Huddinge. Men nu väljer hemtjänstföretaget att lämna kommunen.

– Vi får inte ekonomin att gå ihop i Huddinge utan att skjuta till egna pengar. Det är väldigt beklagligt och jag vet att vi lämnar många förtvivlade kunder, säger Karin Thalén, vd för HSB Omsorg.

Varje hemtjänstföretag som arbetar i Huddinge får ersättning per brukare av kommunen. En jämförelse Lokaltidningen Mitt i har gjort visar att kommunen betalar sämst per hemtjänsttagare av Södertörns­kommunerna, och ligger i bottenskiktet i länet.

– Vi är oroliga nu om priset är för lågt och om det är så dåliga förutsättningar att vi inte kan ge den vård som behövs i kommunen, säger Marie Fors (S), ledamot i äldreomsorgsnämnden.

Oppositionsrådet Emil Högberg (S) är bekymrad.

– Det här är en riktig varningssignal. Klart det här ställer frågor om andra också är missnöjda. Vi vill nu reda ut om kommunen behöver höja ersättningarna.

Eva Carlsson-Paulsén (M),­ ordförande i äldreomsorgsnämnden i Huddinge, är förvånad över att beslutet att lämna kommunen, och att det handlar om ekonomi.

– Vi har inte haft den dialogen med dem. De har uppfyllt våra krav om att få utföra hemtjänst och de skulle gärna få stanna. Samtidigt har vi hela tiden nya utförare som vill komma in till kommunen.

Att Huddinge skulle ge sämre ersättning än andra kommuner i länet anser inte Eva Carlsson-Paulsén.

– Vi ligger ganska i mitten bland kommunerna i länet – Huddinge betalar högre för nätter till exempel än vad som redovisats och därför blir inte siffrorna riktigt relevanta.

Behöver Huddinge höja ersättningen till hemtjänstföretagen?

– Vi har inte pratat om det, men det är ju alltid ­någonting som vi förhandlar om när vi har budgetfullmäktige till sommaren.

De drabbade cirka 120 Huddingebor som nu har HSB som leverantör av hemtjänst har blivit erbjudna andra alternativ.

Fakta

Huddinge betalar minst på Södertörn

Av Stockholms 26 kommuner hamnar Huddinge på plats 24, före Upplands Väsby och Upplands-Bro.

Källa: SKL och Södertörns nyckeltal