Huddinges ekar hårt drabbade av ekstyltmalen

Ekmal har angripit ekar i Stockholm
Den brunfärgade beläggningen är en blåsa. Inuti blåsan lever larverna som i små växthus.
Det är den snedstreckade ekstyltmalen som får ekarna i Huddinge att se vissna ut redan nu. Malen gynnas av det varma vädret och tät bebyggelse – och förökar sig nu mer än någonsin.
– Den är inte farlig. Ekarna klarar det, säger naturvårdsintendenten Finn Cederberg.

Det varma vädret i maj månad har fått malarna att lämna sina vinterplatser tidigare än vanligt.

– Man kan bli orolig för sin ek. Men det är bara estetiskt det ser konstigt ut. Ekarna klarar det. Förmodligen kommer nya ekblad växa ut under säsongen beroende på hur drabbat trädet är, säger Finn Cederberg som är naturvårdsintendent vid Nacka kommun.

Larverna bor på bladet

Snedstreckad ekstyltmal är en liten insekt som lägger sina ägg i bladen på ekar, oftast i slutet av maj. Den brunfläckade beläggningen – som syns på bladen – är i själva verket en blåsa som fungerar som ett växthus. Får blåsan mycket solljus och värme blir larverna mer produktiva.

Efter en månad är larverna fullvuxna. Då biter de hål i bladet och hissar ner sig från trädet med silkestrådar för att förpuppas på marken.

Huddinge kommun extra utsatt

I Huddinge kommun har det i flera år förekommit massiva angrepp på ekar från snedstreckad ekstyltmal.

– I Huddinge finns mycket ek och vi har en tillfällig populationsökning av snedsträckade ekstyltmalen, säger Finn Cederberg.

En förklaring till ökningen är den gynnsamma temperaturen de senaste åren. Varmare vintrar får snedstreckade ekstyltmalen att lättare klara sig. En annan förklaring är exploateringen av bebyggelse. Malarna gillar att övervintra på och i hus.

– Många hör av sig till oss på sensommaren. Då flyger malarna in i husen, säger Finn och fortsätter:

– Men de äter inte kläder. Så det är ingen idé att lägga pengar på Anticimex.

Även i andra kommuner i Stockholms län är problemet utbrett. Nacka, Tyresö och Lidingö är några som drabbats.

Kan man vidta några åtgärder för att minska angreppen på sin ek?

– Det vi hoppas på, och tror kommer ske, är att parasitsteklar lägger ägg i larverna. Då dör de. Och om man själv vill bidra till minskningen kan man hjälpa parasitsteklarna lite. De livnär sig på nektar från flockblommiga växter. Man kan till exempel plantera ut dessa i närheten av sina ekar, säger Finn Cederberg.