ANNONS

Huddinge härjat av markbränder

Flera markbränder har brutit ut den senaste tiden i Huddinge. Förra veckan infördes eldningsförbud.
ANNONS

– Två bränder i Huddinge blev rätt så rejäla. När det börjar brinna när det är så här torrt blir det blir stora bränder som tar tid att släcka, säger Henrik Nyman, operativ chef vid Räddningstjänsten i Stockholms län.

Det var förra söndagen som två större bränder uppstod i kommunen. Den ena var vid Gamla Stockholmsvägen och Glömstavägen, och där brann det på en yta om cirka 900 meter.

– Den släckte vi och vi har kontrollerat platsen i efterhand. Men den andre var svårare.

Den andra branden skedde i Gömmarens naturreservat och när Lokaltidningen Mitt i pratade med räddningstjänsten uppskattade Henrik Nyman att branden skulle ta några dagar att släcka. Dels var det otillgänglig terräng, dels brann det långt ner i jorden. Ungefär 15 000 kvadratmeter brann.

– Det klassiska scenariot är att man är ute och grillar och tror att man släcker efter sig. Men man inser inte att det har börjat glöda djupt nere i jorden. Ett dygn senare har det tagit fart och då drar det snabbt iväg.

Sedan förra söndagen råder eldningsförbud i hela Stockholms län just för att det är så extremt torrt. Det innebär att det endast får grillas vid färdigställda grillar, som är av betong eller tegel.

– Vanliga grillplatser är inte godkända – de är inte tillräckligt säkra. Inte heller engångsgrillar får användas. Däremot får man grilla på sin egen tomt, säger Henrik Nyman.

När det börjar brinna när det är så här torrt blir det stora bränder som tar tid att släcka.

ANNONS

rättspsykiatrisk vård för styckmord

Skogås Den 61-åriga man som i våras dömdes för styckmord överklagade domen till Svea hovrätt.

Mannen hade bott i över 40 år tillsammans med sin vän, en 64-årig man, i Skogås. När 61-åringen misstänkte att han skulle bli utkastad stack han ihjäl sin vän med en kniv och styckade därefter kroppen.

Hovrätten följde tingsrättens bedömning och mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Huddinge bäst på naturvård

Huddinge Den bästa naturvårdskommunen i landet är Huddinge, enligt undersökning av Naturskyddsföreningen.

Av Sveriges 290 kommuner svarade 208 på en enkät. Frågorna handlade om en rad olika saker inom naturvårdsarbete, så som kunskap om naturvärden, strandskydd och om skolornas och förskolornas tillgång på natur. Huddinge kommun fick 43 poäng av maximalt 45. Huddinge följs av Lomma och Helsingborg med 39,5 poäng samt Bromölla och Täby med 34 poäng.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.