Fotbollsklubben kräver besked av sina ledare

Patrik Landin är tränare för ett lag med pojkar födda 2006 i Huddinge IF.
Patrik Landin är tränare för ett lag med pojkar födda 2006 i Huddinge IF.
En tredjedel av de 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i har kartlagt i Stockholms län begär in utdrag ur belastningsregistret av samtliga sina barn- och ungdomsledare.
I Huddinge begär inte två av de tre stora idrottsföreningar som Mitt i kontaktat utdrag. Huddinge IF har dock valt att göra det sedan 2015.

Allt fler idrottsföreningar begär utdrag ur belastningsregistret för barn- och ungdomsledare. Huddinge IF Fotboll med sina 1 400 medlemmar har gjort det sedan två år.

– Det är väl det minsta man kan göra, säger Patrik Landin som tränar ett av klubbens P06-lag.

Det finns tre skäl till Huddinges beslut. Barnen skyddas till viss del, det ger trygghet för ledarna, och föreningens anseende skyddas.

– Det finns ett mörkertal och få är fällda, säger ordföranden Jonas Wikman. Men vi kan inte göra så mycket mer. Och så har vi en policy att man inte får gå in ensam i  omklädningsrum och slutna miljöer. Man ska ha med sig ytterligare en ledare eller förälder.

”Inget får gå fel”

Södertörns Simsällskap har 3 500 medlemmar. Klubben håller på att gå igenom sin policy och diskuterar att börja kräva utdrag.

– Det ligger i vår pipeline, säger verksamhetschefen Cecilia Loqvist. Vi har hittills inte gjort det eftersom vi har så många ledare som är under 18 år.

Hela listan: Se om din klubb kollar tränarna

 

Loqvist påpekar att simning är en avklädd sport och att det är viktigt att inget får gå fel. Ledarna får instruktioner om hur man ska beröra barn.

– Vi har en muntlig policy att ledarna alltid ska säga till barnet innan de tar på mage, nacke eller ryggslut.

Begär inte utdrag

Även Huddinge Basket med sina 450 medlemmar har unga ledare, ofta 14-15 år. Klubben begär inte utdrag.

– Om någon skulle misstänkas för brott så stänger vi av personen under utredningen, säger ordföranden Jonas Morin. Men vi dömer ingen på förhand. Vi tror på återanpassning, idrotten i sig är helande.