Huddinge långt ner på kulturtoppen

Fullersta gård/arkivbild.
Fullersta gård/arkivbild.
Huddinge ligger i bottensiktet bland landets kommuner när det kommer till att satsa pengar på kultur.

Här läggs knappt en tredjedel av pengarna som toppkommunen Umeå lägger per person.

Huddinge ligger på plats 268 av landets 290 kommuner i en jämförelse hur mycket kommuner lägger på kultur per person, visar en sammanställning som SVT har gjort. Siffrorna, som är baserade på nettokostnader för kulturverksamhet under 2014, visar att Huddinge lägger 704 kronor per person, att jämföra med topplacerade Umeås 2524 kronor.

En förklaring till att Huddinge lägger så pass mycket mindre än Umeå menar Vibeke Bildt (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är Huddinges närhet till flera andra stora kommuner.

– En förklaring är närheten till Stockholm och att Huddinge kan åka snålskjuts på kulturutbudet där. Men så tycker jag inte det ska vara, det bör även finnas ett stort kulturutbud inom kommunens gränser, säger hon.

En annan förklaring, menar hon, är att kulturen inte har prioriterats högre i den styrande kollision som varit sedan 2006, även om det finns satsningar som hon gärna lyfter fram.

– Sedan 2006 har det gjorts stora kultursatsningar, kanske framförallt kommunens konstcentrum Fullersta gård. Men jag tycker självfallet att vi ska göra mer, säger hon.

Trots det tror Vibeke Bildt inte att det finns utrymme för ökade anslag.

– Prognosen de kommande åren ser dyster ut. Det ställer krav på att använda pengarna så effektivt som möjligt, ingen vill ju behöva dra ned på kulturen, säger hon.

Grannkommunerna ligger lite bättre till än Huddinge. Botkyrka till exempel lägger 1067 kronor, vilket ger plats 109, Stockholm ligger på plats 158 med 981 kronor per person och Haninge på plats 232 med 815 kronor per person.

På sista plats i sammanställningen hamnar Nordanstig i Hälsingland som lägger 434 kronor per person.