ANNONS

Multisjuka Fozieh kastas ut ur boende – igen

Fozieh Dinar kastades först ut från sitt äldreboende, sedan från Huddinge sjukhus.
Fozieh Dinar kastades först ut från sitt äldreboende, sedan från Huddinge sjukhus.
Fozieh Dinar är 78 år, dement, förlamad och har epilepsi. För sjuk för att flyga hem till Iran vill Migrationsverket utvisa henne landvägen.
Nu kastas hon ut först från sitt äldreboende och sedan Huddinge sjukhus.
– Det är ett helvete just nu, säger sonen Ala Dinar.
ANNONS

Turerna kring 78-åriga Fozieh Dinar blir bara fler. Som Mitt i tidigare rapporterat tvingades den förlamade, dementa och epileptiska kvinnan ut från sitt äldreboende i Flemingsberg den 2 juli.

Anledningen var att hennes ansökan om uppehållstillstånd fått avslag och att hon nu skulle utvisas till Iran.

Det är ett helvete just nu

Ala Dinar

Men tre dagar senare var hon tillbaka på boendet. Foziehs barn som har uppehållstillstånd i Sverige hade nämligen lämnat in en ansökan om verkställighetshinder som Migrationsverket nu skulle ta ställning till.

Men samma dag som ansökan kom in fick även det avslag.

Igår blev Fozieh återigen av med sin plats på äldreboendet. För att klara vardagen behöver hon ständig uppvaktning, hjälp att byta blöjor och specialistvård. Utan någonstans att ta vägen fick hennes son Ala Dinar putta henne i rullstol till Huddinge sjukhus.

ANNONS

Stoppades, togs in och kastades ut

Efter att ha blivit stoppad i entrén av tre sjuksköterskor som vägrade släppa in dem fick de till slut komma in på sjukhuset – bara för att idag bli utslängda igen.

– De bytte hennes blöja, gav henne lite medicin, klädde henne och körde ut henne i samma rullstol som jag körde dit henne i, säger sonen Ala Dinar.

– Vet inte vad jag ska ta mig till. Jag vill ta hand om henne men vi är vanliga människor som varken är utbildade eller har tillgång till alla de dyra hjälpmedel som behövs för en person som är så sjuk som min mamma. Det är ett helvete just nu.

För sjuk för flyget – tipsas om landvägen

Nu hoppas han på att hitta en läkare som kan skriva ett intyg om att Fozieh är för sjuk för att resa. Det förra föll nämligen på en teknikalitet. Enligt Migrationsverket framgick inte tillräckligt tydligt att Fozieh inte klarar resan till Iran. Går det inte med flyg rekommenderar de nämligen att hon åker landvägen.

– Det är helt knäppt. Hon är förlamad, dement, gammal, skör och har epilepsi men de tycker hon kan åka tåg eller bil 550 mil genom åtta länder. Dessutom utan giltigt pass.

När Mitt i får tag på handläggaren som har hand om Foziehs fall på Migrationsverket vill hon varken ge en kommentar eller svara på några frågor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.