Huddinge söker fler seniorvolontärer

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Efterfrågan på seniorvolontärer är hög. Huddinge hoppas nu att fler ska vilja ställa upp för kommunens seniorer.

Huddinge arbetar kontinuerligt med att bryta isoleringen för ensamma äldre i kommunen.

– Vi har över 14 000 seniorer i Huddinge, så det är en stor målgrupp – och det finns en utbredd ensamhet som man inte talar om, säger Ann-Louise Bergquist, frivilligsamordnare.

Bland annat rekryteras så kallade seniorvolontärer, vars uppgift är att ställa upp för äldre som vill ha sällskap eller bara ha någon att prata med. Volontären går regelbundet hem till senioren – som antingen bor på äldreboende eller eget boende. Besöken sker vanligtvis en gång i veckan.

Samarbetar med Väntjänsten

Kommunens äldreomsorg samarbetar också med den fristående organisationen Väntjänsten. Äldreomsorgen har 18 seniorvolontärer till sitt förfogande varav ett par av dem tillhör Väntjänsten. Birgitta Winblad är en av dem, hon har varit volontär i sex år.

– Vi följer med till doktorn eller håller senioren sällskap på en promenad. En del vill inte ha besök, de vill bara prata och då ringer man en gång i veckan pratar med dem. Andra vill bara ha någon att fika med. Det fungerar också som en avlösning för en anhörig som kanske är i väg på ett ärende, då är vi hos senioren under tiden, säger Birgitta Winblad.

Birgitta Winblad har varit seniorvolontär i sex år.

Hon stortrivs i rollen som volontär.

– Vi arbetar ju frivilligt utan arvode med det här, men vår betalning är att se glädjen hos dem, säger Birgitta Winblad.

Nu behövs fler

Efterfrågan på seniorvolontärer är hög bland de äldre och nu söker Huddinge kommun fler som vill ställa upp.

– Seniorer som antingen bor i särskilda eller ordinära boenden önskar volontärer. En senior sa att ”jag har en volontär i veckan, men jag skulle vilja ha en varje dag”, berättar Ann-Louise Bergquist.

Fakta

Så blir du seniorvolontär

Uppdraget som seniorvolontär är frivilligt och man ska ha fyllt 18 år.

Innan påbörjat uppdrag får man bland annat lära sig vad en sekretessförbindelse innebär, vad socialtjänstlagen styr och information om social- och äldreomsorgsförvaltningens värdegrund.

Vilka aktiviteter man gör beror helt och hållet på vad senioren vill och kan. Vanliga aktiviteter är att promenera, fika eller spela spel.

Vill man bli eller träffa en seniorvolontär kan man höra av sig till Ann-Louise Bergquist, frivilligsamordnare:

Telefon: 08-535 312 06
E-post: volontar@huddinge.se

Källa: Huddinge kommun