ANNONS

Huddinge tappar i miljöranking

Rankingen grundar sig bland annat på hur kommunerna jobbar med att nå de nationella miljömålen, men också mer konkreta åtgärder som att lokalt minska köttkonsumtionen genom till exempel köttfria skolmåltider.
Rankingen grundar sig bland annat på hur kommunerna jobbar med att nå de nationella miljömålen, men också mer konkreta åtgärder som att lokalt minska köttkonsumtionen genom till exempel köttfria skolmåltider.
Huddinge kommun backar från fjolårets plats 17 till 28 i en årlig granskning av kommunernas miljöarbete.

Det visar den ranking som tidningen Aktuell hållbarhet presenterar för åttonde gången.
ANNONS

Huddinge kommun tappar elva placeringar ner till plats 28 av landets 290 kommuner i en granskaning av kommunernas miljöarbete.

Bakom granskningen står Aktuell hållbarhet som bedömer kommunernas miljöarbete utifrån från flera olika parametrar. Bland annat grundar sig rankingen på hur kommunerna jobbar med att nå de nationella miljömålen, men också mer konkreta åtgärder som att lokalt minska köttkonsumtionen genom till exempel köttfria skolmåltider.

– Det är aldrig roligt att backa i en ranking. En förklaring till den sämre placeringen kan vara att friluftsliv och naturvård har lyfts bort, vilket är de frågor vi är bäst på. Men vi skulle förmodligen inte hamna i topp ändå, säger Christian Ottosson (C), kommunalråd med ansvar för miljöfrågor.

Det Huddinge behöver förbättra för att klättra i rankingen är att andelen miljöcertifierade skolor och förskolor måste öka, liksom att byggandet i kommunen måste bli mer miljövänligt. Kommunen måste också övergå till en större andel fossiloberoende fordon.

– Det är frågor som finns med i miljöprogrammet, ett styrprogram vi ska fatta beslut om i höst. I det finns ambitioner på att förbättra just de områdena och min förhoppning är att vi ska vara tio i topp i rankingen år 2017, säger Christian Ottosson.

Han vill också lyfta fram att det finns området där kommunen har blivit bättre, dels har andelen ekologiska livsmedel ökat, dels har arbetet inom vattenvårdande insatser gett resultat.

I topp i årets ranking ligger Västerås följt av Lomma och Upplands Väsby.

Förutom Väsby fanns det ingen annan kommun i Stockholms län som lyckades ta sig in på en topp 10-placering.

I botten hamnar Dorotea, Karlsborg och Kalix.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.