ANNONS

Huddinge valde bort bidrag för att minska ungdomsarbetslöshet

Huddinges ungdomsarbetslöshet sjunker sakta. Av länets 26 kommuner ligger den på 16 plats. Siffrorna gäller de i dag öppet arbetslösa. Ungefär dubbelt så många skulle ha kunnat få hjälp av DUA-projektet.
Huddinges ungdomsarbetslöshet sjunker sakta. Av länets 26 kommuner ligger den på 16 plats. Siffrorna gäller de i dag öppet arbetslösa. Ungefär dubbelt så många skulle ha kunnat få hjälp av DUA-projektet.
Huddinge kommun missar hundratusentals kronor i bidrag från staten.

Ansökan om att ta del av extrapengar drogs tillbaka eftersom man tyckte kraven var för stora.

Nu kan kommunen få lämna tillbaka de 200 000 kronor som betalats ut i förskott.
ANNONS

Som en av endast tre kommuner i hela Sverige får Huddinge klara sig utan statens satsning på att få ner ungdomsarbetslösheten.

Staten anslog förra året 200 miljoner kronor till Sveriges kommuner i projektet DUA, som ska gå till att skapa traineejobb och utbildningskontrakt för ungdomar som saknar sysselsättning. För att ansöka om, och få ta del av, pengarna var kommunen tvungen att teckna ett samarbetsavtal med Arbetsförmedlingen.

Huddinge kommun lämnade in en intresseanmälan och startade en arbetsgrupp. Någon ansökan blev dock aldrig färdig.

Enligt gymnasienämndens ordförande Christina Eklund (M) var förutsättningarna för att delta i DUA oklara. Hon menar att det statliga erbjudandet var underfinansierat.

– Vi skulle binda oss för flera år medan de statliga anslagen inte skulle räcka så länge. Vi valde att avstå, säger hon.

De övriga 287 kommunerna som är med i projektet har kommit fram till andra slutsatser.

– Jag tror att de lever i tron att de har full kostnadstäckning, säger Christina Eklund.

Hon säger att Huddinge kommun redan erbjuder utbildning till målgruppen.

I stället för att få ta del av de 200 miljoner kronorna kan kommunen nu tvingas betala tillbaka 200 000 kronor den fick i förskott för att förbereda ärendet.

ANNONS

Oppositionsrådet Sara Heelge Vikmång (S) är övertygad om att ansökan sjabblades bort, och anser att det visar på dåligt ledarskap.

– Alla andra intresserade kommuner i Sverige har lyckats att skriva en ansökan som blivit beviljad, säger hon. I slutändan går det ut över de unga arbetslösa i Huddinge som hade kunnat få hjälp.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.