Huddingebarn fick döpa pendeltåg

Albin, 3, och Luke, 4, var med och kom på namnen Pendy och Tågis som ska pryda Pendeltågen
Albin, 3, och Luke, 4, var med och kom på namnen Pendy och Tågis som ska pryda Pendeltågen
Pendy, Tågis, Citrontåget och Silverfoten – det tyckte förskolebarn i Huddinge att pendel­tågen skulle heta.

Nu blir det verklighet.

Över 300 namnförslag från över 50 förskolor runt om i länet har kommit in till Stockholmståg och SL. Nu har 43 namn valts ut och kommer att pryda pendeltågen.

– Det känns jättekul att de valde två av våra förslag. Det blir också kul för föräldrarna att se namnen när de står och är frustrerade över att pendeln inte är i tid. Det kan bli en liten tröst, säger Marine Carragher Avetisyan, rektor på Montessoriförskolan Kulramen i Stuvsta.

Även Juringe förskola lyckades få in två namn som ska pryda pendeltågen i framtiden. Silverfot och Citrontåget blev deras vinnande bidrag.

Det var i höstas som förskolorna fick uppdraget att hitta på namn. Barnen på Kulramen skickade in tolv förslag. Det var många före­teelser som inspirerade dem till namnen, bland annat den engelska björnen Paddington.

– En elev föreslog Paddington, sedan började de andra att komma på andra liknande namn som Paddy och så vidare. Till slut kom de fram till Pendy, säger Marine Carragher Avetisyan.

Namnen på pendeltågen blir även en trevlig påminnelse om var de gick på förskola.

– De som slutar förskolan nu kommer ju kunna se namnen när de åker med pendeln i framtiden och känna sig stolta, säger Marine Carragher Avetisvan.