Huddingebo bygger egen kopia av Fullersta gård

Ulf Lund håller på att bygga en kopia av riktiga Fullersta Gård. Huset ska bli både utställningshall och bostad.foto: Johan Kindbom
Ulf Lund håller på att bygga en kopia av riktiga Fullersta Gård. Huset ska bli både utställningshall och bostad.foto: Johan Kindbom
En kopia av Fullersta gård ska växa upp hemma hos den pensionerade skepparen Ulf Lund. Jättehuset smäller han upp på sin egen tomt.

– Det ska bli en hommage till södra Stockholms enda konstcentrum att tala om.

Allt började som ett skämt. När Ulf Lunds vänner kommenterade hans konstintresse med att ”behöver du inte en tavla till?”, kastade han bort kommentaren med att han däremot behövde ett hus till.

Nu har skämtet blivit ett faktum. Och det är inte för tappa hakan-effekten.

För ett par år sedan styckade han av sin tomt. På andra sidan arbetar i dag en byggarbetare febrilt med att resa en kopia av Fullersta gård.

– Det ska bli en hommage till södra Stockholms enda konstcentrum att över huvud taget tala om. Sedan som en motvikt mot alla Hollywoodvillor som byggs i kommunen och för att kunna vara med och välja mina egna grannar, säger Ulf Lund.

Huset kommer att bli nästan 180 kvadratmeter och ha sju allrum. Husfasaden kommer att få en brandgul karaktär med vita knutar. Plus en tomtyta på 800 kvadratmeter.

Planen är att kopian ska stå klar i slutet av juni i år. Därefter kommer Ulf att anordna en två veckor lång konstutställning inne i huset.

– Huset kommer att fyllas med möbler från bland annat anrika Källemo och konst från fyra framstående konstnärer som går under namnet den blåa timmen. All konst kommer att vara till salu.

Efter konstutställningen kommer huset att sättas ut till försäljning. Ulf flaggar för att det inte kommer att bli några öppna visningar. I stället vill han träffa spekulanter ansikte mot ansikte.

– Jag har rätten och möjligheten att välja köpare. Det optimala hade varit att köparen köpte allt – huset, möblerna och konsten.

Fakta

Med anor från 1600-talet

Huddinge kommun driver i dag Fullersta gård som ett konstcentrum för temporära och permanenta utställningar.

Fullersta gård är den äldsta bosättningen i centrala Huddinge och dess historia sträcker sig tillbaka till 1651.

Huset är beläget i den natursköna Fullerstaparken.

Källa: fullerstagard.se