Huddingebo frias för upplopp i Kärrtorp

Linje 17:s antirasistiska demonstration i Kärrtorp 2013 angreps av aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Arkivbild.
Linje 17:s antirasistiska demonstration i Kärrtorp 2013 angreps av aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Arkivbild.
En 24-årig man från Huddinge frias från misstankar om att ha deltagit i det våldsamma upploppet i Kärrtorp i december 2013.

Tingsrätten meddelade i veckan den sista av åtta domar efter händelserna där nazister attackerade en antirasistisk demonstration.

Den här veckan meddelade tingsrätten den sista av åtta domar med anledning av händelserna i Kärrtorp den 15 december 2013, där en antirasistisk demonstration angreps av nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

En 24-årig Huddingebo, som var med i demonstrationståget, stod åtalad misstänkt för våldsamt upplopp, men friades av Södertörns tingsrätt i tisdags.

Tingsrätten har slagit fast i domen att demonstrationen övergick i ett våldsamt upplopp när det inte längre förelåg någon rätt till nödvärn. Poliserna hade då bildat en kedja som särade de båda sidorna, men våldsamheterna fortsatte trots det.

24-åringen nekar till brott och menar att han hamnade i en stressig situation och inte minns hela händelseförloppet. Han har också gjort gällande att i de våldsamma situationer han var inblandad var det i nödvärn. Han hävdar även att det inte är han på de bilder från händelsen som åklagaren lyfte fram som bevismaterial.

Enligt tingsrättens dom är det därför inte styrkt att 24-åring deltog i upploppet och han frias därför.

En medåtalad 26-åring från Stockholm anses däremot ha gjort sig skyldig till våldsamt upplopp och våld mot tjänstman och döms mot sitt nekande till tre månaders fängelse.

Tidigare har en vänsteraktivist dömts till fängelse i fem år och sex månade för att ha knivhuggit en av nazisterna. Dessutom har 16 personer tidigare dömts för inblandning i upploppet.