ANNONS

Huddingebo köpte smuggelöl – får böta 12 000

Sprit-smuggling-Trångsund
En skåpbil och ett släp var lastat med öl, vin och sprit när polisen slog till.
Huddingebon påstod att han skulle köpa öl till dotterns studentfest.
Han valde dock bort Systembolaget och satsade i stället på sex flak starköl från en man han mötte utanför Shurgards lager i Trångsund.
Polisen slog till och nu har både smugglaren och köparen dömts till kännbara straff.
ANNONS

Huddingebon köpte sex flak Åbro-öl för 900 kronor av en man med skåpbil och släp som han mötte utanför Shurgards lager i Trångsund i juni. Ett vittne såg dock att misstänkta affärer var på gång och larmade polisen som ryckte ut och grep mannen med skåpbilen. I lasten hittade de:

  • 1 500 liter öl, cider och blanddryck
  • 260 liter vin
  • 77 liter starksprit

Öl smuggling Trångsund

Den beslagtagna alkoholen uppställd. Foto: Polisen.

Då hade Huddingebon redan lämnat platsen men när polisen gick igenom den nu dömde smugglarens telefon hittade de sms-konversationer med köparen. Den nu dömde Huddingebon som berättat att han skulle köpa öl till dotterns studentfest medger att han köpt öl på platsen av mannen men har i förhör hävdat att han inte visste att det rörde sig om insmugglade varor och olaglig försäljning.

Pengar för spritsmuggling i Trångsund.

Pengar som polisen hittade när de grep mannen. Foto: Polisen

Inför tingsrätten sade Huddingebon bland annat att han visste att man kunde beställa öl från Tyskland på nätet och få det hemlevererat, varför han trodde att även detta var lagligt. Han menar också att 150 kronor per flak är så pass dyrt att även det skulle peka på att det här handlade om lagliga affärer.

”Åker om en vecka igen”

Men tingsrätten menar att Huddingepappan måste insett att det var betydande risk att ölen han köpte var smuggelgods. Tingsrätten pekar bland annat på att Huddingebon borde ha insett detta då han köpte ölen av en man som bar ut ölen från ett fordon lastat med stora mängder alkohol och att han tidigare mottagit sms från smugglaren med texten: ”har egentligen inga öl lediga men kan puzzla en del pga åker om en vecka igen.”. Tingsrätten har nu dömt mannen till böter på 12 000 kronor.

ANNONS

Sms om ”storkunder”

Smugglaren som är från Bagarmossen har hävdat att han handlat alkoholen på beställning från kompisar och bekanta, men vill inte berätta vem någon av dem är. Men tingsrätten menar att mannens uppgifter är motbevisade. Bland annat har han i sms skrivit om ”storkunder” i Stockholm och rätten pekar också på vad man betraktar som försäljningslistor. Mannen som tidigare gjort sig skyldig till liknande brott ska avtjäna sex månader i fängelse för smuggling och olovlig försäljning av alkohol.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.