Huddingebo ger ut bok med bostadsprofessor

Författarduon Fredrik B Nilsson och Hans Lind.
Författarduon Fredrik B Nilsson och Hans Lind.
I fikarummet, på middagsbjudningar, i hundrastgården – överallt pratar vi Stockholmare om bostäder. Men på vilket sätt, och vet vi egentligen vad vi pratar om? Fredrik B Nilsson ger sig på att förstå bostadsmarknaden tillsammans med professor Hans Lind i boken med undertiteln Den ofrivilliga bostadskarriäristen.

– När jag flyttade till Stockholm lovade jag mig själv att jag aldrig skulle hamna i Huddinge, var som helst utom Huddinge, då kan jag lika gärna flytta tillbaks ut i landet där jag bodde innan.

Efter 22 flyttar har Fredrik B Nilsson till slut ändå hittat hem i Segeltorp och resan dit har nu resulterat i en bok, som ges ut i dag, fredag. Boken heter ”Att förstå bostadsmarknaden” och undertiteln ”genom historien om den ofrivilliga bostadskarriäristen” syftar på den något ambivalenta känsla som Fredrik tror sig dela med många som varit med om en bostadsrättsombildning.

– Det utgör mycket av grunden till boken, den här skuldkänslan som kommer kring en ombildning. Å ena sidan tänker man wow en möjlighet för mig att göra mig en hacka, å andra sidan, ska jag vara med och göra slut på samhällets hyresrätter?, säger Fredrik B Nilsson.

Efter många flyttar mellan rivningskontrakt och andrahandslägenheter landade Fredrik ett förstahandskontrakt i Aspudden. Det blev en omedelbar språngbräda upp i bostadskarriären när Stockholms stad bestämde sig för att sälja sina hyresrätter till hyresgästerna 2006. Ombildningsperioden som pågick fram till 2010 har på flera sätt påverkat hur bostadsmarknaden ser ut idag. Innan ombildningsperioden fanns det fler hyresrätter än bostadsrätter i Stockholm, men det förhållandet är nu omvänt.

– Men det är inte så enkelt som att man sålde 26 tusen lägenheter, utan allt hänger ihop på ett väldigt komplext sätt och boken ger en ganska bra bakgrund och visar att många politiska beslut går hand i hand. De som är 25 plus idag tror att bostadsmarknaden är något vi har gjort oss förtjänta av, men de politiska konflikterna är viktiga förklaringar till varför det ser ut som det gör idag.

För att själv förstå hur allt hänger ihop tog Fredrik B Nilsson kontakt med bostadsprofessorn Hans Lind, som direkt erbjöd sig att vara med på ett hörn och står som medförfattare till boken. Genom att samtala kring Fredriks personliga bostadsbana söker de svar på varför bostadsmarknaden ser ut som den gör idag, hur det kan bli framöver och hur det sett ut innan.

Med boken hoppas han kunna vidga perspektivet och få fler att förstå sitt favoritsamtalsämne.

– Det har blivit så viktigt att ha rätt adress, vi pratar om köksval och folk som har gjort vinst och det blir ofta en ganska osympatisk diskussion, när det i själva verket handlar om ett så basalt behov som att ha någonstans att bo. Det är väldigt mycket tyckande och antaganden, men vi måste para känslorna med kunskap och fakta.

Han hoppas också på att kunna betala av lite av den skuld han känner sedan ombildningen.

– Boken är mitt sätt att betala tillbaka till Stockholmarna. Jag har gjort en vinst och köpt ett fint radhus i Segeltorp, inte på grund av min smarthet, utan för att jag råkade bo i en lägenhet i Aspudden, men vad händer med mina grannar som inte fick samma chans? Min dröm är att alla riksdagspolitiker skulle få den här boken på sitt skrivbord, läsa den och förstå att vi måste bryta partipolitiska barriärer om vi ska lösa bostadsfrågan, säger Fredrik B Nilsson.