Huddingebo bäst i världen i e-sportsturnering

Marcus Granlund med prissumman 2,5 miljoner Thailändska Bath.
Marcus Granlund med prissumman 2,5 miljoner Thailändska Bath.
Matcherna spelades under två dagar utanför Bankok i Thailand.
Matcherna spelades under två dagar utanför Bankok i Thailand.
"Vi är fem väldigt bra och starka spelare" säger Marcus Granlund om sitt lag.
"Vi är fem väldigt bra och starka spelare" säger Marcus Granlund om sitt lag.
Under två intensiva dagar har Marcus Granlund och hans lag tävlat i världsmästerskapen i spelet ”Heroes of newerth”. Igår lämnade han Bangkok och återvände till Sverige och Huddinge som världsmästare.

Huddingebon Marcus Granlund, 20 kammade med sina lagkamrater hem segern när e-sportsturneringen Hontour World Finals 2017 avgjordes i Bangkok i helgen.

– Vi spelade finalen igår utanför Bangkok och i dag vaknar jag i min säng i Huddinge, jättemärkligt, säger Marcus Granlund.

Ditt lag är bäst i världen på ”Heroes of newerth”. Beskriv känslan?

– Det är en härlig känsla att vara bäst i världen på någonting. Jag känner mig riktigt bra just nu, det är första gången vinner något så här stort och jag har nog inte fattat än. Varit där i två veckor och det har varit så kul hela tiden.

Vad var det som gjorde att ditt lag vann?

– Spelet, Heroes of newerth, kräver blandning av spelteknik och strategi, man måste vara aktiv hela tiden under spelets gång.Vi tränade såklart mycket inför turneringen men vi är fem väldigt bra och starka spelare från början. Vi torskade några matcher men behöll lugnet och pratade igenom förlusterna för att kunna förbättra oss inför nästa match. 

Vad har ni som de andra lagen inte hade? 

– Jag tror att vi hade den bästa strategin. När man spelar matcher inför själva turneringen så hemlighåller man alla strategier och ger inte ut det man har planerat att göra sedan i själva tävlingen. Det kan göra att man verkar sämre, men man kommer in i turneringen och ingen vet vad man har för strategi. Jag tror att vi gjorde det väldigt bra.

Berätta om sporten för den som inte vet vad det är, vad går det ut på? 

– Det är ett lagbaserat strategispel där man spelar fem och fem och det går väldigt kortfattat ut på att att förstöra motståndarens bas. En match tar mellan 15 minuter till en timme. Och så spelar man bäst av tre. 

Försörjer du dig på det här?

– Nej det gör jag inte. Jag har lirat mycket, men aldrig på heltid.

Kan du tänka dig att spela på heltid?

– Jag vet inte. Det är absolut möjligt att göra på heltid för det har växt mycket de senaste tio åren och i dag är det många som försörjer sig på det. De det går riktigt bra för tjänar ruskigt mycket pengar.

Fakta

Vad är e-sport?

E-sportelektronisk sport, är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler, där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra.

Tävlingarna kan spelas via Internet, via ett lokalt nätverk eller med spelare som samsas vid samma konsol.

Begreppet myntades i Sydkorea i slutet av 1990-talet bland annat av arrangörerna bakom World Cyber Games men har under det senaste decenniet blivit ett globalt vedertaget begrepp.

Källa: Svenska e-sportföreningen