Huddingebor kritiska mot nya fartgränser

De nya hastighetsbegränsningarna riskerar att orsaka olyckor, menar många Huddinge­bor.

– Systemet känns feltänkt, säger Åke Bergsenius, pensionerad trafikpolis.

Omskyltningen av vägarna i Huddinge är nu klar. Men de nya fartgränserna får kritik från flera Huddingebor.

– Folk struntar nu i hastighetsbegränsningarna eftersom de inte förstår systemet. Det är som gjort för trafikolyckor, säger Åke Bergsenius.

Han är pensionerad trafikpolis och bor i Segeltorp. Flera vägar har fått felaktig höjning, anser han. Som Smista allé, där fartgränsen höjts från 50 till 60 kilometer i timmen.

– Det är helt olämpligt. Tidigare var det 30 vid alla bilföretagen. Nu är där livsfarligt då bilar lastas och lossas längs vägen, säger Åke Bergsenius.

En annan väg som både han och många andra Huddingebor har åsikter om är Häradsvägen, där hastigheten har sänkts från 50 kilometer i timmen till 40.

– Det är en fin tanke att ska sakta ner, men nu blinkar folk med helljusen åt mig och gör galna omkörningar, säger Jenny G Eric­son, som bor i Milstens­området.

Och när hon kör på sin gata, Myrmarksvägen, gäller olika hastigheter beroende på om hon kommer uppför eller nerför backen.

– Kommunen har skapat miljöer i Huddinge som är lömska och inkonsekventa. Det är som om någon bara lekt med olika skyltar och satt ut dem lite här och där.

Annika Löfmark, projektledare för omskyltningen på Huddinge kommun, är medveten om att många har åsikter om de nya hastigheterna.

– Det finns folk som tycker att systemet ser vimsigt ut. Men hastighetsbegränsningarna varierar inte mer nu.

Kommunen ska senare utvärdera hastighetsgränserna för att se om det behövs några nya åtgärder.

– Jag tror säkert att det är mer förvirrande i början och det kommer att ta ett tag för alla innan de nya hastigheterna sätter sig. Vissa tyckte det var mer logiskt förut när det var 50 på de flesta vägar, men nu är det inte lika självklart. Så vi behöver kanske få upp fler skyltar, säger Annika Löfmark.

Fakta

Gamla hastighetsgränser ska bort

De gamla hastighetsgränserna ska på sikt bort i hela Sverige.

Kommunerna tittar på trafiksäkerhet och framkomlighet när de beslutar om nya fartgränser.

En del arbete återstår i Huddinge. När snön och tjälen är borta ska tillfälliga betongsuggor ersättas av riktiga stolpar för skyltarna.

Det kan finnas platser där kommunen missat att sätta upp eller ta ner en skylt. Den som är osäker kan höra med kommunen.Källa: huddinge kommun