Huddingedagarna firar 20 år

Det som började som ett försök att göra folk nyfikna på Huddinge har nu växt till en folklig festival. I helgen är det dags för den 20:e upplagan av Huddingedagarna. Och i år blir det mer av allt.

Det var 1993 som miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen anordnade Huddingedagarna förs-ta gången tillsammans med bygg- företag, som ett sätt att få fler intresserade av Huddinge.

– Det har varit olika teman genom åren, det började i en väldigt liten skala men sedan har det växt, säger Carin Löthwall, projektledare för Huddingedagarna.

I fjol växte evenemanget rejält.

– Det blev ett helt nytt koncept när vi bestämde att vi kör det samtidigt som Huddinge jazz- och bluesfestival. Då flyttade vi även ut till Sjödalsparken i stället för att vara i Huddinge centrum. Man ska kunna hitta både musik och andra evenemang under samma paraply, säger Carin Löthwall.

Också ungdomsfestivalen Head Nod pågår samtidigt som Huddingedagarna och den stora jazzfesten.

– Det är totalt åtta ungdomsgårdar som har en gemensam festival vid Fullersta gård, det blir en fin synergieffekt när allt händer på samma gång, säger Carin Löthwall.

I år blir det också mer att göra för den som är shoppingsugen.

– Det är fler som kommer att sälja saker, det blir mer som en marknad. Vi har allt från företag som säljer larmanordningar till de som säljer ekologiska barnkläder och remmar och kokosbollar.

Det blir också en loppmarknad, lovar Carin Löthwall.

Som vanligt finns kommunen på plats, likaså de olika politiska partierna som passar på att stå i tält och berätta om sina visioner och mål.

Carin Löthwall berättar att man i fjol hade omkring 25 000-30 000 besökare under tre dagar. Något färre kan det bli i år eftersom Huddingedagarna bara pågår i två dagar i år.

Det folkliga lär fortsätta stå i fokus.

– Vi försöker göra så att fler hittar hit, att slå samman allt har varit ett lyckat koncept.

Fakta

Tobbe trollkarl underhåller

Huddingedagarna med jazz- och blues pågår i Sjödalsparken nu på fredag klockan 12-18, på lördag 10-16. Musikfesten pågår till senare.

På lördag är det underhållning för barnen med bland annat Tobbe trollkarl, klockan 11.30.

I Sjödalsparken finns bland annat restaurangtält, loppis och en marknad.