Huddingeelev bäst av 68 000 tävlande

Mattias Kallhauge med sin lärare Mikael Tylmad.
Mattias Kallhauge med sin lärare Mikael Tylmad.
Mattias Kallhauge i årskurs nio på Södertörns friskola vann "årets bästa bidrag" i tävlingen Webbstjärnan 2016 där 68 000 elever deltog.

Mattias Kallhauge prisades i kategorin ”årets bästa bidrag” för sitt projekt Wikiljudia, som handlar om att göra alla artiklar på Wikipedia tillgängliga via ljud för de som inte kan läsa. Han uppmanar alla som kan och vill att läsa in artiklar och ladda upp på Wikiljudia.

– Jag har själv läst in flera texter, men nu hoppas jag att fler ska upptäcka det här och hjälpa till att läsa in texter, säger Mattias Kallhauge.

Sammanlagt deltog 2 060 lag och 68 000 elever i årets upplaga av tävlingen Webbstjärnan som anordnas av Internetstiftelsen i Sverige. För sitt förstapris belönas Mattias Kallhauge, som går i årskurs nio på Södertörns friskola, med 20 000 kronor.

– Det känns väldigt roligt att vinna och nu hoppas jag att lite publicitet ska få fler att upptäcka Wikiljudia, säger han.

Juryns motivering till förstapriset löd:

”Webben är till för alla brukar vi säga på Webbstjärnan. Med en tydlig koppling till sitt lärande har vi valt att ge årets förstapris till en elev som har utgått ifrån hur internet fungerar när han byggt sin webbplats. Allt kopplat till crowdsourcing och kollaborativt deltagande. En idé som är omöjligt att genomföra utan hjälp av andra människor.”