ANNONS

Huddingefolk: Anne-May brinner för Vårby gård

Anne-May Sundin trivs i Vårby Gård där hon genom sitt engagemang skaffat sig gott om vänner och trevliga minnen.
Anne-May Sundin trivs i Vårby Gård där hon genom sitt engagemang skaffat sig gott om vänner och trevliga minnen.
77-åriga Anne-May Sundin har inga planer på att slå av på takten. När hon inte arbetar ideellt på Verdandis café för socialt utsatta är hon ute och nattvandrar och samtalar med ungdomarna i Vårby gård.
ANNONS

Anne-May Sundin är van att vara uppe i ottan. Hon var som vanligt på plats redan före klockan sju i Verdandis lokaler på Bäckgårdsvägen för att förbereda frukosten – och en rejäl frukost är det.

– Jag bakar allt själv, säger Anne-May Sundin och gör en svepande gest över ett bord som är översållat av bakverk i alla dess former.

”Jag ska betala för två kaffe i går och en kaffe och macka i dag” ropar en man varefter Anne-May snart är på språng igen.

I drygt åtta år har hon drivit den dagliga caféverksamheten som är en del av organisationen Verdandi, som arbetar för socialt utsatta och människor med missbrukarproblem. För en mindre summa kan besökarna köpa sig något gott och under fredagarna ställer Anne-May till med grötfrukost eller grillning.

– Det är många som är ensamma i sina lägenheter och behöver komma ut. De vill ha sällskap och vissa sitter här hela dagen, berättar hon.

Som alla ideella verksamheter är budgeten begränsad, och verksamheten går runt med bidrag från kommunen och intäkterna från försäljningen.

Anne-May har bott ett stenkast bort i Vårby gård sedan 70-tal när området byggdes. Du känner kanske igen henne från åren på Ica, eller har träffat henne genom kyrkan där hon var aktiv i över tio år. Utöver det ideella arbetet står både barnbarnen och gudsonen högt upp på listan.

– Åren har gått fort men det har varit trevligt. Man är ju pensionär och vill pyssla på, sedan har jag alltid trivts med att jobba med människor.

Anne-May berättar att hon alltid försöker locka in nya människor i gemenskapen. Häromdagen tog sig en farbror som satt på en bänk utanför lokalen mod till sig att kika in, och återkom direkt dagen efter. Det är lätt att förstå varför besökskaran är så trogen, stämningen är uppsluppen och alla samtalar med alla över korsord och morgontidningen. När Anne-May inte pysslar bakom disken passar hon på att prata med besökarna, där många är välkända ansikten.

ANNONS

– Det kommer även folk från Skogås och Flemingsberg. Det brukar bli mycket under högtiderna och vi försöker att åka på resor när vi har möjlighet.

Hon kanske inte är någon ungdom längre, men tro för all del inte att hon slagit av på takten. I slutet av vårt besök kommer det fram att Anne-May ofta är ute nattvandrar på helgerna i Vårby gård. Visst händer det att ungdomarna lägger benen på ryggen när de ser jackorna, men det blir en hel del trevliga samtal också, intygar hon.

– Vi får se hur länge man fortsätter och är frisk, men vi skulle verkligen behöva fler yngre som ställer upp. I dag känns det som att alla frågar ”vad får jag för det?”.

Fakta

Profil

Namn: Anne-May Sundin.

Ålder: 77 år.

Bor: Vårby gård.

Favoritplats i Huddinge: ”Det är vid stranden vid sjön Mälaren här i Vårby gård.”

Nyfiken på: Christian Ottosson, centerpartisten. Han är bra att prata med och tar tag i saker. Han hälsar jämt och är en politiker som gör det på riktigt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.