Huddingekock är bäst i landet

Annerstaskolans kökschef Michael Bäckman har återigen utsetts till årets skolkock vid Whiteguide-galan.
Annerstaskolans kökschef Michael Bäckman har återigen utsetts till årets skolkock vid Whiteguide-galan.
Mat-Tina delade ut priser på galan.
Mat-Tina delade ut priser på galan.
Annerstaskolans kökschef Michael Bäckman har återigen utsetts till årets skolkock vid White guide-galan.

– Jag är jättestolt och glad och det är ett kvitto på att man ligger rätt i det man gör, säger han.

Michael Bäckman, kökschef för Annerstaskolan i Flemingsberg, utsågs vid White guide-galan i Malmö på tisdagen till Sveriges bästa skolkock med motiveringen ”En bättre förebild för den offentliga gastronomin i Sverige är omöjlig att hitta.”

Han vann titeln 2010 och har placerat sig topp tre de senaste tre åren.

– Det känns fantastiskt att vinna igen. Det visar att det finns en kontinuitet i det jag gör och att vi hela tiden utvecklar oss, säger han.

Hela skolköket på Annerstaskolan var också nominerad i kategorin årets skolkök. Där hoppades man på vinst, men det var jämt i toppen och trots höga poäng så räckte det bara till en 15:e plats av 30 nominerade. Det totala urvalet från början var 650 skolkök och jury bedömde smak, näring, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete och engagemang från rektorn.

– Vi tycker att det är fantastiskt bra ändå. Här handlar det inte bara om att vinna utan också att försöka lyfta skolmaten med alla medel. Det är många skolor som inspireras att vara en av de 30, säger han.

Han hoppas också att framgångarna på Annerstaskolan ska inspirera andra storkök i kommunen.

– Jag undrar varför det inte görs mer i Huddinge för att lyfta skolmaten. Jag önskar att det fanns ett genuint intresse hos politikerna och att de ser ett värde i bra kost, säger han.

Dagen efter galan är Michael Bäckman tillbaka till vardagen och grytorna på skolan, och står och lagar tonfisksås när Mitt i når honom.

– Jag har fått flera erbjudanden från andra skolor och kommuner genom åren, men jag har valt att stanna. Jag trivs fantastiskt bra här och jag älskar Annerstaandan. Jag vill jobba vidare med att förändra bilden av skolmaten, att visa att det inte är skräpmat som många tror, säger han.

LÄS MER: Skolkök i Huddinge kan bli bäst i landet