ANNONS

Huddingepolisen har gett sig ut på Facebook

Facebook har blivit ett nytt verktyg för polisen. Karl Forsberg vid Huddinge-polisen hoppas att det kan ge en positiv bild av polisen.
Facebook har blivit ett nytt verktyg för polisen. Karl Forsberg vid Huddinge-polisen hoppas att det kan ge en positiv bild av polisen.
Facebook används av allt fler, nu också av polisen i Huddinge.

För några dagar sedan togs två fortkörare efter tips som kom den vägen.
ANNONS

Sedan strax före jul finns Huddingepolisen på Facebook, och besökarna blir fler för varje dag. Ännu är man inte ikapp Södermalmspolisen, som har hållit på lite längre och nu följs av drygt 3 000 personer, men polisinspektören Karl Forsberg som sköter kontot tillsammans med några till är nöjd så här långt.

– Det är ett komplement, ett bra sätt att nå ut och få kontakt med människor som är intresserade av vårt arbete, säger han.

Fortfarande är det viktigaste för polisen att prata med människor på plats ute i samhället, men Facebook kan göra det lättare att föra samtal i vissa situationer.

– Jag tror det är viktigt att allmänheten får se vad vi gör. Och tonen är ofta lite mer lättsam. Det är bra reklam för vårt arbete och bidrar till att ge en positiv bild, säger Karl Forsberg.

Länspolismästaren Carin Götblad har uppmuntrat sina poliser att använda sociala medier. Reglerna är inte exakta, mycket bygger på att man använder sitt förnuft.

– Det är det gamla vanliga som gäller, att man inte identifierar personer eller riskerar att förstöra några utredningar, säger Karl Forsberg som jobbat som polis i 20 år och tidigare var yttre befäl i utryckningsstyrkan.

Han känner väl till Södertörn och dess invånare samt hur polisen arbetar, och det underlättar i kontakten med folk via nätet.

Facebookandet är en mindre del av hans arbete, men det passar bra med hans andra uppgifter. Hans huvuduppgift är att gå igenom underrättelseuppslag och fördela dem till rätt instans. Men han går in och kollar varje dag vad som skrivits, även på helger, för att inga tips ska bli liggande. Privat använder han inte Facebook, till skillnad från många kollegor.

– Det är mest för att jag inte tycker att jag har tid. Men det är ett bra verktyg i tjänsten och det här är så stort att vi helt enkelt måste vara där.

ANNONS

Adressern är: www.facebook.com/Polisen.Huddinge.