Huddinges första nattis öppnar i höst

Det kan vara svårt att få livspusslet att gå ihop om man jobbar kvällar eller nätter.

Men till hösten kommer kommunen att erbjuda förskola för dem som jobbar obekväma arbetstider.

Från augusti i år kommer kommunen att erbjuda barnomsorg efter att de vanliga förskolorna stängt för dagen.

Pengar finns, 1,5 miljoner kronor i en riktad satsning, men först ska det göras på prov eftersom man i dag inte vet exakt hur många som är i behov av barnomsorg under obekväm arbetstid.

– Pengarna går till bland annat personal och till att iordningställa sängar, säger Jelena Drenjanin (M), kommunalråd med ansvar för bland annat förskolefrågor.

Den riktade satsningen införs eftersom man tror att många kan behöva hjälp med barnen, exempelvis under nätter eller sena kvällar.

– Vi ser att arbetslivet förändras, 50 procent av äktenskapen spricker, det blir många ensamstående som är en utsatt grupp och kan halka efter ekonomiskt. Sedan kanske inte alla har släktingar i närheten som kan hjälpa till, säger Jelena Drenjanin.

Hon berättar att det är svårt att uppskatta hur stort behovet är, och kan därför inte säga exakt hur många barn som kommer att vara med från starten.

Men fyra månader innan nattiset öppnar tror man sig ha en bild av hur stort intresset är.

– I Botkyrka har vi sett att många ensamstående mammor arbetar inom vården. Vi har försökt beräkna behovet men det kan se väldigt olika ut.

Det är ännu inte säkert att försöket permanentas.

– Det får utvärderas, blir för få familjer så kanske man får hitta en bättre lösning, säger Jelena Drenjanin.

Förskolan Falken i centrala Huddinge har i dag öppet mellan 6.30 och 18. Falken blir också den förskola som blir Huddinges första nattis.

Valet av förskolan hänger, enligt Jelena Drenjanin, på att det ligger centralt och i nära anslutning till kollektivtrafik.

Privata Förskoleteamet Helianthus AB sökte tidigare tillstånd om att få driva nattis med 15 platser, men fick nej av förskolenämnden i början av november med motiveringen att det inte fanns några regler och riktlinjer för att bedriva förskola under ob-tid.

Fakta

130 har nattis

I fjol uppgav 130 kommuner att de hade barn inskrivna i omsorg på ob-tider.

Under 2012 startade 34 kommuner ”nattis”, barnsomsorg under obekväm arbetstid.

En majoritet av kommunerna, drygt 160 stycken, erbjuder nu nattis i hela riket.

Källa: TT