Huddinges lokalpolis hårt pressad

Polisen i Huddinge har haft en tuff höst.

Terrorhot och den stora flyktingströmmen har krävt resurser från den lokala polisen.

Men nu börjar situationen bli bättre.

Asyl- och säkerhetssituationen i landet har gjort läget ansträngt för polisområde Stockholm Syd, där distrikten Södertörn, Södertälje, Söderort och Nacka ingår. I genomsnitt 14 poliser från området varje dygn har avsatts till arbete kopplat till flyktingströmmen, enligt polisen. Därtill har 10 poliser per dygn fått arbeta med säkerhetssituationen och 9 poliser i veckan har fått arbeta i Skåne.

Exakt hur många poliser Huddinge, som ingår i Södertörns distrikt, har bistått med kan polisen inte säga, men det har påverkat det lokala arbetet.

– Det har varit extremt tufft att få ihop verksamheten för oss. Eller det gäller för svensk polis över huvud taget. Resurserna får tas till terror och flyktingströmmen som tillkommit. Så hade vi det inte i våras, Magnus Ågren, ledningsstöd lokalpolisområdet i Huddinge.

Har det påverkat ert arbete?

– Såklart det har åverkan. Det gör att vi i större utsträckning får värdera vad vi riktar in vår verksamhet på, men den ordinarie strukturen är oförändrad. Det är det brottsförebyggande arbetet som har blivit lidande, synlighetsmässigt har vi varit färre, säger Magnus Ågren.

Enligt Magnus Ågren bistår Huddingepolisen fortfarande med poliser varje dag, men de senaste tio dagarna har det skett en markant minskning. Skillnaden är att det nu är mer fasta bevakningar, och inte lika mycket patrullerande.

– Det är betydligt mindre. Det är fortfarande tufft att få ihop det, men överkomligt, säger han och fortsätter:

– Vi får inte ihop det på ordinarie personal. Det blir övertid och förskjutningar. Men jag tror mer att det påverkar personalen som jobbar, än verksamheten, säger Magnus Ågren.