Hufvudsta ridskola: ”Det är väldigt obehagligt”

Hufvudsta ridskola oroas över spridningen av EHV-1.
Hufvudsta ridskola oroas över spridningen av EHV-1.
Hufvudsta ridskolas verksamhetschef Davina McVey Gillion ser med stort allvar på spridningen av det potentiellt dödliga viruset EHV-1.
– Det känns som att fler och fler får det och det är oroväckande, säger hon.

EHV-1, eller abortviruset som det även kallas, har hittills upptäckts på hästanläggningar i Värmdö, Östhammar och Österåker. Hos Skånsta Ryttare i Åkersberga, där det första misstänkta fallet rapporterades i januari, har hälften av stallets 65 hästar insjuknat, varav fyra har fått avlivas.

Samtidigt uppger Universitetsdjursjukhusets hästklinik i Uppsala att de inte har plats för fler svårt sjuka hästar. Kliniken är en av få som tar emot de smittade hästarna.

Virusets aggressiva form tillsammans med det ansträngda läget gör att oron växer på hästanläggningar runt om i Stockholm.

– Det är ju väldigt obehagligt eftersom det är en väldigt farlig och plågsam sjukdom för hästar. Det finns heller inget vaccin mot det, säger Davina McVey Gillion, verksamhetschef på Hufvudsta ridskola.

Uppmanar till försiktighet

Än så länge har ingen av Hufvudsta ridskolas 43 hästar insjuknat. Men Davina McVey Gillion berättar att de har uppmanat sina medlemmar att vara varsamma. Det gäller framförallt när ryttare vistas i olika stall.

– Det är vanligt att elever rider på olika ridskolor, hjälper någon kompis eller åker och tittar på någon tävling. Man ska ju alltid som ryttare eller om man arbetar med hästar vara försiktig och helst ha olika uppsättningar av kläder och utrustning.

”Hög risk att fler blir drabbade”

EHV-1-viruset smittar direkt via noskontakt från häst till häst och indirekt via luften och föremål. Men smittan kan också spridas via människor. Därför har Hufvudsta ridskola även gått ut med information till allmänheten.

– Det är trevligt att folk hälsar på hästarna när vi är ute på promenadstråket här, men man ska vara försiktig, säger Davina McVey Gillion.