Huggormar – ett giftigt vårtecken

Flera huggormar har påträffats vid naturreservatet Långängen-Elfvik. Tom Ringholms hund Rabarber blev biten för två år sedan och Tom uppmanar alla att vara försiktiga.
Flera huggormar har påträffats vid naturreservatet Långängen-Elfvik. Tom Ringholms hund Rabarber blev biten för två år sedan och Tom uppmanar alla att vara försiktiga.
Årets första huggormar har redan vaknat ur vinterdvalan. Redan har minst 15 ringlande reptiler siktats, framförallt vid Långängen.

Hundägaren Tom Ringholm uppmanar alla flanörer att vara observanta.

Många läsare har hört av sig och berättat att de har sett huggormar. En av dem är Tom Ringholm.

– Jag var ute och promenerade förrförra veckan i naturreservatet Långängen och fick syn på två huggormar. Jag tycker att de har vaknat ovanligt tidigt ur vinterdvalan i år, säger han.

Han får medhåll av herpetologen Torbjörn Peterson, som säger att huggormar oftast vaknar ur vinterdvalan först i slutet av mars.

– Det är emellertid inte rekordtidigt för Lidingö. Den tidigaste observationen av huggorm är februari månad, säger han.

Tom Ringholm och Torbjörn Peterson har sammanlagt sett 15 huggormar längs grusvägar där hundägare och barnfamiljer passerar på dagarna. De giftiga kräldjuren har främst påträffats vid naturreservatet Långängen.

Tidigare har det hänt att kommunen varnat allmänheten för huggorm, men Lidingö stad meddelar att man i år inte kommer att gå ut med någon varning.

– En huggorm angriper ytterst sällan en människa eftersom den oftast hinner smita undan när den märker att en människa är i när­heten. Det är först när den känner sig trängd som den går till angrepp, säger Bertil Sandberg, skogs- och viltvårdare.

Risken är större bland hundar, som är nyfikna och lekfulla. Hundar går gärna fram och undersöker vad det kan vara för någonting.

– Misstänker du att hunden har blivit ormbiten ska du snabbt ta kontakt med en veterinär, säger veterinären Mulualem Feleke.

– Det är viktigt att hunden inte får springa eller röra sig hastigt, eftersom det ökar blodcirkulationen och gör att giftet snabbare sprids i kroppen.

Försäkringsbolaget If har redan fått ta emot samtal från oroliga hundägare.

– Jag tycker att vi har fått ta emot samtal ovanligt tidigt i år. Det är hemskt att säga men det är ett vårtecken, säger Maria ­Hohenthal, djurspecialist på If.

Bertil Sandberg och Tom Ringholm har båda haft hundar som blivit bitna av en huggorm.

– Min hund Rabarber blev först biten i nosen och sedan i halsen av samma orm. Jag tog honom direkt till en veterinär där han fick dropp. Han var trött och hans ansikte svullnade upp kraftigt, men efter ett par dagar var han på ben­en igen, säger Tom Ringholm.

Nu uppmanas hundägare att vara observanta när de är ute.

– Jag uppmanar alla hundägare att koppla sina hundar, säger Bertil Sandberg.

huggormsbett kan leda till olika reaktioner. Knappt hälften av dem som blivit bitna får inte några symtom vilket beror på att inget gift sprutats in. Andra kan bli mycket sjuka. Barn, gamla och gravida är särskilt känsliga. Alla råds att först ringa Giftinformationscentralen och sedan uppsöka sjukhus för observation. Man bör vara stilla och låta bettstället vara i fred.

Vad tycker du om huggormar?

Shubha Anbratt, Hersby:

– Jag tycker inte om ormar över huvud taget. De är oberäkneliga och obehagliga när de sticker ut sina tungor.
Jörgen Lötgård, Baggeby:

– Jag tycker att huggormar är trevliga och det behövs lite exotiskt liv i vårt lyxsamhälle.
Lisa Berglund, Baggeby:

– Jag är inte speciellt rädd för huggormar. Jag kommer inte att sluta vara 
i naturen bara för att de har vaknat till liv.
Kristoffer Eklann, Bo:

– Jag tycker att huggormar är obehagliga, särskilt när du upptäcker dem helt plötsligt i din närhet.