Solande huggormar säkert vårtecken

Didrik plus orm
Det är vanligt att ormar solar sig tillsammans i små gropar, enligt Didrik Vanhoenacker.
Didrik Vanhoenacker
Didrik Vanhoenacker är jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
Äntligen har våren kommit. Och vårtecknen är många. I Nackareservatet har huggorm och tranor börjar dyka upp efter den sena och ihållande vintern.

Det är vår i luften, solen lyser starkare, luften blir varmare, ögon tåras av pollen och allt fler djur börjar vakna upp ur sin vinterdvala.

I Nackareservatet har det börjat prassla bland fjolårslöven på marken. Två stycken huggormar låg och vilade en halvmeter från cykelbanan som passerar Hellasgården.

Ormar Hellas

När Kim Forchhammer skulle fota vad han först trodde var en huggorm så prasslade det till och en till orm stack fram huvudet. Foto: Kim Forchhammer

Också på andra ställen runt om i länet har det börjat dyka upp huggorm. För ett par veckor sedan skrev Mitt i om huggorm i Salem. Ändå är det sannolikt inte fler ormar än tidigare år.

– När det är soligt ute och om det är långhelg då rör sig fler människor ute. Det är också när solen skiner som ormar kryper fram och det gör att vi upplever att det är väldigt mycket orm trots att det är ungefär lika mycket som andra år, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Några andra djur som är säkert vårtecken, är fåglarna. På Dammtorpssjön i Nacka så har tranorna haft full fart. När Kim Forchhammer var förbi sjön så lyckades han fånga två tranor som parade sig under tisdagen.

Tranor

Våren ligger i luften och det är inte bara bland människor som känslorna sprider sig. Foto: Kim Forchhammer

Vid samma sjö fångade Kim ett annat säkert vårtecken, isen smälter och sjöfåglarna återvänder för att dit för att simma och kanske hitta någon att para sig med.

sjöfåglar

På bilden kan man se par av knipa, sothöna och grågås. Foto: Kim Forschhammer

Har ni fler vårtecken skicka gärna in dem till oss på denna mejladress: nackavar@mitti.se