Huggsexa om boende när Vega byggs i raketfart

Grannarna Nadja Lundström och Marcus Lindstedt trivs i Vega. ”Kompisar övertalade oss att flytta hit. Min sambo är uppväxt i Haninge, och så släpptes ett hus här”, säger Nadja 
Lindström.
Grannarna Nadja Lundström och Marcus Lindstedt trivs i Vega. ”Kompisar övertalade oss att flytta hit. Min sambo är uppväxt i Haninge, och så släpptes ett hus här”, säger Nadja Lindström.
Husen i Vega byggs i snabb takt.
Området är en stor byggarbetsplats och kommer att vara så ytterligare några år.
Vega fårpendeltågstation.
I Vega byggs 3 400 nya bostäder, fördelat på villor, lägenheter och radhus.
Just nu flyttar upp till tre hushåll om dagen in i Vega – tre gånger snabbare än kommunen planerat för. Kollektivtrafik, lekparker och service halkar efter.
Fakta

Intensiv byggtakt

vegaprojktledare

Med 891 bostäder – över 7 procent av länets totala nybyggnation – byggde Haninge 2015 flest bostäder av alla kranskommuner. Det mesta centreras inte helt oväntat till Vega och Handen – och inflyttningsvågen till Vega går inte att ta miste på.

Enligt kommunens projektledare Alex Barsati har kommunen en organisation som planerat för en inflyttad bostad om dagen – i stället är det nu upp till tre per dag.

Lägenheter, radhus och villor blandas i området, och nästan 90 procent av de som hittar hit är småbarnsfamiljer, enligt Alex Barsati.

Det märks. Vi möts av barnvagnar, snowracers och småbarnsföräldrar i termobyxor. Men också grävmaskiner och borrvagnar.

– Trycket är hårt. Jag skyndar med förskolor och skolor, och jobbar helger, semestrar, hela tiden. Men man anpassar sig, man kan inte säga att vi inte hinner med. Folk köper ju innan bostäderna är klara, säger Alex Barsati.

Det lyser nästan i ögonen på honom.

Alex Barsati visar oss utsikten över det kommande stationsområdet och den stora ”i ur- och skur”-förskolan på Spetsbergen. Han visar förra friidrottsstjärnan Carolina Klüfts nya hem och vinterpyntandet i kvarteren.

– Jag kände inte igen Carolina Klüft på studs, men hon bor härinne, säger han och pekar på ett av radhusen.

”I ur- och skur”-förskolan skulle egentligen öppna denna höst men trycket gjorde att kommunen lät förskolan öppna redan i oktober 2015. Runt 100 barn går här idag.

Men den stora inflyttningen – totalt 800 familjer har hittills flyttat in i nya Vega – ger också växtvärk. Kollektivtrafik, lekparker och service hinns inte med lika snabbt.

I Norra torget, det första kvarteret som byggdes i nya Vega, bor grannarna Nadja Lundström och Marcus Lindstedt.

Marcus Lindstedts familj flyttade hit från Årsta, Nadja Lundströms från Sickla.

– Vi gillade husen, och det är ju nära till både naturen och stan. Att det blir en pendeltågsstation gjorde också mycket. Men man saknar en större lekpark, säger Marcus Lindstedt, som bott här ett år.

Nadja Lundström trivs men saknar matbutik och tycker att busstrafiken kunde varit bättre.

– Att Gullmarsbussen bara går morgon och kväll gör det rätt krångligt att ta sig till stan, säger hon.

Pendelstationen skulle vara klar redan hösten 2017, men prognosen var för djärv.

Sumpmarken Vega ligger på behövde förstärkas rejält. Trafikverkets uttalade mål för stationsöppningen är i dag första kvartalet 2019.

– Men bussterminalen under stationen blir klar lite tidigare än själva tågstationen, säger Alex Barsati.

Fram tills dess fortsätter familjeidyllen att brytas av sprängningar och byggtrafik.

– Det är inte lätt för de som flyttat in. Vega är ju en byggarbetsplats fram till 2019,
säger Alex Barsati.

En lekpark är i alla fall på väg att byggas, säger Alex Barsati och visar runt.

Vad kostar det för de som flyttar in då? Ja, villorna på till exempel Barents väg, som alla flyttats in, är mellan 114 och 122 kvadratmeter stora, och har haft ett snittpris på cirka sex miljoner kronor.

vegaplan

Befolkningen tredubblas fram till 2025.

Vega får pendeltågstation.

En helt ny pendeltågstation byggs.

Läs mer om Haninge:

Carolina Klüft tar bussen till Haninge


Mycket klart – men servicen dröjer

De som redan flyttat in får förbereda sig på fortsatt intensiv byggtakt i kvarteren.

– Under fyra–fem år bygger vi nu 3 400 bostäder i Vega. Det betyder att vi under en period har högst byggtakt i hela länet. Tre bostäder om dagen färdigställs, vi var beredda på en. Det är klart att det är en utmaning, för min organisation växer inte, -säger kommunens projektledare Alex Barsati.

PG Sabel, vd på Stena fastigheter i Stockholm, och Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, tar första spadtaget till ett av Stenas bostadshus.

PG Sabel, vd på Stena fastigheter i Stockholm, och Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, tar första spadtaget till ett av Stenas bostadshus.

Redan hösten 2014 stod de första bostäderna klara i nya Vega, men den enda service eller kommersiella verksamhet som är klar i området är Pressbyrån på stationen.

Befolkningen i Vega ska mer än tredubblas de närmaste tio åren. Det gör byggtakten till den högsta i länet.

– Men gym, restauranger och livsmedelsbutiker har visat intresse. Det är trots allt 10 400 personer som kommer bo här när Vega är utbyggt. Både Ica Nära och Konsum har visat intresse, och det är klart de vill ha butik här när 10 000–12 000 bor här. Då finns det underlag, i dag finns inte underlag. Man måste ha förståelse för det, säger Alex Barsati.

Mycket annat är också kvar att göra. Det lilla naturreservatet ska döpas, torg byggas, gång- och cykelbro läggas över spåren, en pendelparkering ritas upp, och nya trafikplats Vega byggas som binder ihop riksväg 73 med Vega. Dessutom ska ett gång- och cykelstråk anläggas mot Port 73 och centrala Handen, över gamla tvätteriet Mellanbergs tomt.

Precis väster om den kommande stationen hamnar den kommande f-9-skolan, ett aktivitetshus, ytterligare en förskola och en fotbollsplan.

Och fotbollsplaner i Vega är något annat Alex Barsati kämpat för. Han vill ha dem stora och funktionella.

– Vår tanke är att man på vintern ska kunna göra om dem till isbanor, säger han.