Huliganer slogs i Edsberg – 26 åtalas

Attunda tingsrätt
26 personer har åtalats för inblandning i bråket.
Slagsmålet inträffade vid Väsjöbacken 2015.
Slagsmålet inträffade vid Väsjöbacken 2015.
Den 14 maj 2015 drabbades supportrar från Hammarby och Djurgården samman i ett stort slagsmål vid Väsjöbacken.
Idag åtalades 26 personer för inblandning i bråket.

Enligt åklagaren hade de två supportergängen stämt träff vid Väsjöbacken för att göra upp i ett arrangerat slagsmål.

Ingen av 26 åtalade har själva vänt sig till polisen. Istället fick polisen kännedom om händelsen efter att de fått tips från allmänheten om att ett stort antal skadade personer synts i området.

– Man har sedan bedrivit inre spaning, bland annat genom att titta i sociala medier, för att få en bild av vad som hade hänt, berättar Nils Råby, kammaråklagare på åklagarkammaren i city.

I samband med en husrannsakan kom polisen över två mobilfilmer som visar hela förloppet från olika vinklar. Dessa filmer är nu en tungt vägande del av bevisningen.

– Eftersom ingen av de tilltalade är särskilt intresserad av att prata med polisen är filmerna viktiga, speciellt eftersom de är av så bra kvalitet, säger Nils Råby.

De 26 personerna som omfattas av åtalet är både målsägare och tilltalade. Ingen av dem driver dock någon talan mot någon.

– De flesta hävdar att det inte är de som syns på filmen. Några vidgår delar av förloppet, men tonar ner det. Endast ett fåtal uppger att de var med på slagsmålet, säger Nils Råby.

De tre åtalspunkterna är två fall av misshandel, alternativt anstiftan respektive medhjälp till misshandel, samt ett fall av försök till grov misshandel.