ANNONS

Humana öppnar äldreboende i Kungsängen

Eva-Lotta Sandberg, affärsområdeschef Humana äldreomsorg.
Eva-Lotta Sandberg, affärsområdeschef Humana äldreomsorg.
Det börjar närma sig byggstart för det nya äldreboendet vid Lillsjö badväg. Men företaget Humana som ska driva boendet har tidigare kritiserats av både personal och anhöriga när de öppnade ett liknande boende i Gävle.

ANNONS

I augusti ska det första formella spadtaget tas för det nya äldreboendet i närheten av Lillsjön i Kungsängen. Det fem våningar höga huset med takterrass ska ha plats för 72 boende och innehålla mycket ny teknik som ska underlätta för både boende och anhöriga.Bland annat en anhörigportal med information om verksamheten och lampor som anpassar ljuset efter vilken tid på dygnet det är.

Det här är det femte boendet som Humana bygger för att driva i egen regi efter samma koncept. Sedan tidigare finns de i Gävle och Växjö och etableringar är på gång i Åkersberga och Staffanstorp.

Fick kritik i Gävle

– Vi är med och bygger och utformar boendet och kommer att driva det under många år framåt. Vi jobbar mycket med att använda teknik för att förbättra omsorgen och möjligheten för individen att bestämma själv, säger Eva-Lotta Sandberg.

När det första boendet hade öppnats i Gävle förra året framkom kritik från både personal och anhöriga, vilket Gefle Dagblad skrev om.

Gemensamt vardagsrum på Humanas äldreboende i Gävle. Liknande inredning kommer det bli i Kungsängen. Foto: Humana

Där beskrevs en situation med teknikstrul, överbelastad personal, sjukskrivningar och hög personalomsättning. 11 av 74 anställda ska ha sagt upp sig under de första månaderna, däribland verksamhetschefen.

ANNONS

– Jag tycker väl kanske inte att sjuktalen var så höga eller att omsättningen var så hög. Man måste se det i ljuset av att man anställer mycket personal på en gång och då är det helt naturligt med en lite högre personalomsättning, säger Eva-Lotta Sandberg på Humana.

Tufft att starta ny verksamhet

Hon menar att det kan vara tufft att starta upp en helt ny verksamhet där allt är nytt: lokaler, personal och boende. Utan en befintlig struktur och kultur ställer det höga krav på alla.

– Vi har blivit bättre på hur vi ska anställa utifrån olika personlighetstyper och erfarenhetsbakgrund för att minska personalomsättningen och få gruppdynamiken att fungera. Vi har också tittat på vilka rutiner som behöver vara på plats först för att alla ska känna sig trygga och säkra i sitt arbete, säger Eva-Lotta Sandberg.

Nu när de kommit igång med fler boenden menar Eva-Lotta Sandberg att verksamheten fungerar bättre.

– Det var vårt första och vi har lärt oss massor av det. Det vi kan göra bättre tar vi med oss och förädlar så att det blir bättre och bättre.

Snart dags för byggstart

Den sista augusti tas ett formellt första spadtag för bygget av det nya boendet.

– Vi hoppas att byggprojektet kommer att bli friktionsfritt så att det blir inflytt till sommaren 2019. Vi tror att det här kommer blir ett fantastiskt läge med terrassen och fin utsikt mot många håll.

Fakta

Humana omsorg

Är ett privat omsorgsföretag med verksamhet i Sverige, Finland och Norge

Driver totalt 15 äldreboenden, varav de flesta genom upphandling från kommuner

Två drivs i egen regi, och tre nya är på gång

Företaget jobbar också med hemtjänst, LSS-boenden, personlig assistans, individ- och familjeomsorg samt skola och korttidsboende för flerfunktionsnedsatta

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.