Humlegården skräpigaste parken i hela innerstan

Humlegården är betydligt skräpigare än både Rålis och Vasaparken.

Nya moderna sopkorgar, utökad städning och att Östermalmsborna skärper till sig kan bli lösningen på sopproblemen.

I somras mätte staden skräpet i Humlegården, Rålambshovsparken och Vasaparken. Nu har resultatet kommit och Humlegården är smutsigast.

– Jag är förvånad eftersom vi städar Humlegården tre gånger om dagen. Men det är svårt att få upp alla fimpar, säger Magnus Björkman, parkingenjör på Östermalms stadsdelsförvaltning.

Till exempel var fem procent av Östermalmsparkens yta ”mycket nedskräpad”. I de andra parkerna hamnade inte en enda kvadratmeter i samma kategori.

Vanligaste skräpet i parken är just fimpar, nästan 60 procent av soporna på parkens mark var cigaretter. I övrigt visade undersökningen från i somras att de dagar då det var som mest skräpigt i Humlegården var måndag och onsdag. Skräpigaste området var i sin tur vid det nordöstra hörnet ut mot Sturegatan och Karlavägen.

– Det är uppe vid Floras kulle dit många tar med lunchen och sätter sig. Det kan bli aktuellt med fler sopkorgar där, men vi kanske kommer att tvingas öka städfrekvensen i parken också, säger Magnus Björkman.

Målet med skräpundersökningen var att veta när och hur städinsatser skulle sättas in, och på så sätt minska kostnaderna för städningen av Östermalms publika rum.

I år väntades städningen i stadsdelen kosta 17 miljoner kronor. Men i förra veckan ökades budgeten för att städa grönområdena med ytterligare 600 000 kronor.

– De pengarna satsas bland annat på att sätta in åtta nya papperskorgar i Tessinparken som komprimerar skräpet. Och det kan bli aktuellt att sätta in sådana även i Humlegården, säger Magnus Björkman.

Men parkingenjören skulle även vilja se en förändring i medborgarnas sopbeteende.

– Nästa steg är att få ut information om att östermalmarna måste skärpa sig och sluta skräpa ned. Hur vi får ut informationen är inte bestämt än, säger Magnus Björkman.

Fakta

Åtta fimpar på tio meter

20 punkter i varje park mättes varje dag under en vecka i juni. Tio kvadratmeter mättes vid varje punkt.

I Humlegården fanns i snitt åtta fimpar, plastdelar eller annat skräp inom varje tio­metersarea. I Rålis var samma siffra 4,41 och i Vasaparken 2,40.

Källa: Stockholms stad