Gott humör vid kön till ersättningsbussarna

Kö till ersättningsbussen till Älvsjö vid telefonplan, 30 juni 2017
Köerna var långa till ersättningsbussarna vid Telefonplan mot Älvsjö.
Igår stängdes pendeltågstrafiken mellan Centralen och Älvsjö. Nu väntar ett par veckor med ersättningsbussar för pendlarna.
Mitt i träffade några av dem vid Telefonplan i morse. De tog det med ro.

Köerna till ersättningsbussarna vid Telefonplan ringlade långa i morse. Ungefär var tionde minut går det bussar härifrån till Älvsjö station och tillbaka. Bussarna kompenserar för att pendeltågstrafiken ligger nere mellan Centralstationen och Älvsjö, när Citybanan ”kopplas på” vid Södra station. Först den 10 juli går pendeltrafiken normalt igen.

De flesta tog det med ro – vädret var ju ganska vackert och alla fick plats på bussarna utan problem.

– De gör ju arbetena för att det ska bli bättre för pendlarna sedan, så det är bara bra, sa Södermalmsbon Chicie Lindgren som jobbar vid Stockholmsmässan i Älvsjö.

Fram till den 10 juli får hon ta t-banan till Telefonplan och åka buss till Älvsjö härifrån, i stället för att ta pendeltåget direkt till Älvsjö från Södra station. Det innebär ingen större tidsförlust för henne.

Andra resenärer påverkas mer, som Gustavsbergsbon Carina Ståhl. Hon brukar ta bussen till Slussen och sedan pendel från Södra station till sitt arbete vid ett arbetsförmedlingsprojekt i Tumba och Huddinge. Nu får hon i stället åka t-bana från Slussen till Telefonplan, sedan buss till Älvsjö och därefter pendeltåg.

– Lever man i Sveriges huvudstad får man acceptera att det byggs och renoveras och att saker händer med trafiken som man påverkas av, sa hon, utan att låta sig stressad av sin plats långt bak i den långa busskön.

Några minuter senare satt hon ombord, och bussen startade. Då kom information om att en nedriven kontaktledning vid Älvsjö skapade förseningar för pendeltåget söderut, både mot Södertälje och Västerhaninge/Nynäshamn. Det problemet kvarstår nu på förmiddagen, med förseningar på upp till 20 minuter. Resenärerna vid Telefonplan verkade inte bli nämnvärt upprörda av den nya informationen, eftersom trafiken trots allt var i gång.

 

Hur påverkar de inställda pendeltågen mellan Centralen och Älvsjö dig?

Carina Ståhl, Gustavsbergsbo, jobbar vid arbetsförmedlingsprojekt i Hudddinge/Botkyrka.
- Jag bor i Gustavsberg och brukar ta buss till Slussen och sedan pendel från Södra station till Tumba eller Huddinge.
– Nu blir det t-bana från Slussen till Telefonplan, därifrån buss till Älvsjö och sedan pendeltåg. Det tar längre tid men det är en så kort period så det är dumt att gnälla. Man får lägga på lite extra restid och får chans att prata lite med folk man inte träffat förut. Personalen som informerar är jättetrevlig.
Johan Åkerlund, Nackabo, jobbar som konsult i Södertälje.
– Jag pendlar från Nacka strand till Södertälje. Jag brukar ta bussen till Slussen, t-bana till Centralen och sedan pendeltåg därifrån. Det tar 1,5 timmar.
– Nu blir det buss till Slussen, t-bana till Telefonplan, buss till Älvsjö och sedan pendel till Södertälje. Det är första dagen så jag vet inte hur lång tid det tar, men det får funka! Jag gör som vanligt: lyssnar på poddar och skivor. Just nu lyssnar jag på hårdrock.
Chicie Lindgren, Södermalmsbo, jobbar vid Stockholmsmässan i Älvsjö.
– Jag brukar ta pendeln från Södra station till Älvsjö. Nu blir det t-bana från Slussen till Telefonplan och sedan buss till Älvsjö. Det tar npg bara tio minuter längre tid, så det är ingen fara. Det ska ju bli bättre sedan, när arbetet är klart!