Hund fick gå med avknipsad svans

En Solnabo har fått djurförbud. Hans hund som fått svansen avknipsad, kom avmagrad och apatisk till djurakuten, först efter två veckors lidande. Då var svansen rutten.

Djursjukvårdare Lisa Hultgren tog emot hunden när den kom till Djurakuten i Stockholm.

– Hunden rullades in på bår eftersom den inte kunde stå upp. Ägaren sa att den inte kunnat äta på fyra dagar utan bara druckit vatten så hunden låg ju indränkt i sitt kiss. Det var ingen rolig syn, berättar hon.

Hunden var i mycket dåligt skick. Enligt domen i Solna tingsrätt hade den infekterade sår där benpipor stack ut.

Hunden hade fått svansen klämd när en familjemedlem slängt igen ytterdörren två veckor tidigare. Men i stället för att ta hunden till veterinären hade ägarens sambo lagt om klämskadan själv.

Enligt ägaren bytte de bandaget på hunden två gånger om dagen. Men när paret kom hem efter att hunden lämnats ensam en dag, hade bandaget åkt av och hunden hade gnagt på svansen. Då såg paret ingen annan utväg än att låta avlida hunden.

– Oftast när man avlivar hundar ger man dem något lugnande först. Men med den här hunden gick det inte, den hade så dålig cirkulation, säger Lisa Hultgren.

I ett förhör berättar hundens ägare att de försökt ta hand om hunden, men saknat de receptbelagda antiseptiska vätskor som såret krävt, och i stället använt natriumklorid. Vidare berättar mannen i förhör att man av ekonomiska skäl inte besökt veterinären tidigare.

Hundägaren har nu fått djurförbud och dömts för djurplågeri med böter som straff.

Mannen nekar dock till brott. Han menar att hundens trötta uppträdande hos veterinären var ett ålderstecken, rasen blir ofta inte äldre än elva år.

Men såväl Lisa Hultgren som tingsrätten menar att mannens agerande förkortade hundens liv.