Hund slet sig och bet Masi i benet

Masi Afarin blev biten i vaden under löprundan förbi Björkhagens golfklubb.
Masi Afarin blev biten i vaden under löprundan förbi Björkhagens golfklubb.
Masi Afarin var ute på sin vanliga joggingrunda då hon plötsligt blev biten i vaden – av en kopplad hund.

Och hon är inte ensam. Att hundar går till attack mot joggare är inte ovanligt – och skapar heta diskussioner på nätet.

Masi Afarin var ute på sin dagliga joggingtur förbi Björkhagens golfklubb när hon mötte två kvinnor som var ute med sina hundar.

Precis när hon skulle passera dem slet den ena hunden till i kopplet och bet Masi i vaden.

– Hundägaren kunde inte hålla tillbaka hunden. Jag blev jätte­rädd och skrek. Först kände jag ingenting eftersom jag var så chockad men sedan började det göra väldigt ont.

Masi sprang först i väg. Efter en liten bit vände hon och sprang tillbaka för att prata med hundägaren. Hon kontaktade sedan polisen som kom till platsen för att ta upp en anmälan.

– Jag fick åka in till Södersjukhuset och kolla såret. Jag var både svullen och blodig, men behövde inte sy. Nu äter jag antibiotika och såret läker jättefint.

– Men jag är livrädd när jag springer förbi platsen där det hände, och är verkligen på min vakt. Jag trodde aldrig att något sådant här skulle kunna inträffa med en kopplad hund.

Roger Lindqvist är ytterligare en söderortsbo som blivit attackerad på löprundan. För ett och ett halvt år sedan blev han biten i handen av en hund som slet sig från sin ägare.

– Som tur var hade jag handskar på mig, säger Roger som klarade sig undan med ett mindre sår.

I höstas var han ute och sprang i Sätra då en skällande hund började springa efter honom, utan att ägaren ingrep.

– Hon tyckte att det var helt okej att den var lös, säger Roger.

Enligt Anders Gartér, gruppchef på specialgruppen vid polisen i söderort, är hundar som går till attack mot människor inte ovanligt.

– Vi har ingen exakt statistik, men jag skulle säga att det är väldigt vanligt. Bara i söderort får vi in anmälningar varje vecka om personer som blivit hundbitna, säger han.

En del av anmälarna har varit ute och rört på sig som joggare och cyklister, men det har även hänt att hundägare attackeras av andra hundar då de är ute på promenad.

Krister Lindström, en av två grundare till sajten jogg.se, säger att hundbitna löpare i löparspåret är ett ämne som ofta skapar heta diskussioner i sajtens forum.

– Både av dem som blivit hundbitna och av hundägare som är ute och springer med sin hund. Det är ett ämne som upprör många. Vårt forum är alltid mycket trevligt och välkomnande, och konflikter är ytterst sällsynta. Men hundar i löparspåret väcker verkligen reaktioner.