ANNONS

Hundägare hjälper polisen att nosa upp brott – hittade mordvapen

Polisen Kerstin Malm får pris för brottsförebyggande arbete med hundägare NOS.
Tack vare Kerstin Malms initiativ har tusentals hundägare blivit brottsförebyggare.
Hundar och deras ägare som går ut i vått och torrt är de perfekta brottsförebyggarna.
Det kom polisen Kerstin Palm på – och började utbilda dem.
Nu har hon fått Stöldskyddsföreningens årliga stipendium för sin insats.
ANNONS

Kerstin Malm på Lokalpolisen i Solna har arbetat med grannsamverkan mot inbrott sedan år 2000. Genom åren har hon tänkt på att en stor del av alla människor som är ute och rör sig i offentliga miljöer har sällskap av en hund. En morgon i november 2016, när hon promenerade förbi fotbollsplanerna vid Råsunda skola på vägen till jobbet, fick hon idén.

– Tänk om polisen kunde ha nytta av de nästan 700 000 hundägarna i Sverige, och ge dem ”polisögon”.

Kerstin Malm började utbilda hundägare i brottsförebyggande arbete. Första gången var i Edsbergsparken i Sollentuna under kommunens hunddag i maj 2017, efter att 80 hundägare under ett par timmar anmält sitt intresse för Nos- och spaningspatrullen – NOS.

– Det blev en riktig rivstart.

NOS logga brottsförebyggande hundägare.

NOS-loggan på medlemmarnas västar är målad av Bengt Ylipää, konstnär och pensionerad polis som tidigare var chef för tekniska roteln i Sundbyberg.

Österåker föredöme

Projektet fick stort genomslag och spred sig snart till flera lokalpolisområden i Stockholms och Upplands län – bland annat Täby, Järfälla och Solna-Sundbyberg. Ett särskilt slag slår Kerstin Malm för Österåkers initiativ.

– Där går kommunen in och bekostar den gula hundvästen med NOS-loggan som alla deltagare annars kan köpa för 120 kronor.

Sommaren 2018 ingick mellan 1000 och 2000 hundägare i patrullen, enligt beräkningar som gjordes i samband med en undersökning för Brottsförebyggande rådet. Och sedan dess har det fortsatt ticka på.

ANNONS

– Hundägare känner ofta ett stort samhällsansvar. Och är det några man kan lita på när det handlar om att vara ute och patrullera så är det hundägarna – de måste ut fyra gånger om dagen oavsett väder. Det är en otrolig resurs för oss.

Är det några man kan lita på så är det hundägarna – de måste ut fyra gånger om dagen oavsett väder.

Kerstin Malm

Kniven var mordvapen

Under de två första åren har medlemmarna i NOS bidragit stort. Ökad upplevd trygghet bland invånarna och antalet förebyggda brott är svårt att kvantifiera. Mer konkret är kniven som hittades av en hund vars matte var NOS-utbildad i Järfälla.

– Den visade sig vara vapnet i en mordutredning.

Thomas Brühl, Stöldskyddsföreningen, Kerstin Malm, pristagare, Lina Nilsson, Stöldskyddsföreningen.

Thomas Brühl, vd SSF Stöldskyddsföreningen, Kerstin Malm, pristagare, Lina Nilsson, rådgivningexpert SSF Stöldskyddsföreningen. Foto: Henrik Söderlund

I slutet av november fick Kerstin ta emot Stöldskyddsföreningens årliga polisstipendium för sin insats med NOS som idag är ett permanent inslag i polisens brottsförebyggande arbete. De 25 000 kronorna vill hon använda till att utveckla arbetet med NOS.

– När det gäller Grannsamverkan mot inbrott finns det information och filmer på nätet. Det är något sådant jag vill göra med pengarna. Och så vill jag ge ordentlig feedback till alla NOS-medlemmar som kommit in med bra tips till oss, säger Kerstin Malm.

Kerstin Malm

Kattmänniska som skaffade hund

Kerstin Malm är pensionerad polis som fortfarande arbetar på timmar med Nos- och spaningspatrullen.

Efter ett liv med katter skaffade hon hund för ett par år sedan. 8-årige Moses är en minipudel – på gränsen till mellan – som älskar att åka radiobil.

Rent formellt är Moses inte medlem i NOS, men han har varit med och löst ett brott. En sen kväll när Moses och Kerstin gick ut och tog en bensträckare hörde de ett mystiskt ”slipande”. Lite för sent för renovering, tänkte Kerstin, och tillsammans med en granne som larmat en patrull kunde Moses och Kerstin bidra till att två cykeltjuvar greps på bar gärning.