Hundägare less på löparbajset

Bella och matte Yvonne i Hagaparken.
Bella och matte Yvonne i Hagaparken.
Hagaparken är en populär plats för löpning och träning. Men på senare tid har hundägare i Solna upptäckt en trist baksida – löparbajs.

– Hundar älskar doften av människobajs och de rullar sig i det. Det är inte vidare trevligt, säger Yvonne Hagström.

Frösundabon Yvonne Hagström och hunden Bella tar gärna promenader i Hagaparken. Men den senaste tiden har dessa slutat på ett tråkigt sätt då det blivit allt vanligare att det ligger människobajs utmed gångvägarna, enligt henne.

Den doften har hundar nämligen så svårt att motstå att de nosar upp avträdet och rullar sig i det.

Yvonne Hagström menar att bajset kommer från joggare som, i stället för att stanna till och gå på toaletten, helt enkelt sätter sig ner och gör sina behov längs med gångvägarna.

– Det är längs med hela promenadstråket, hela vägen runt Hagaparken. Mest har vi märkt av det vid båtvarvet. Det har hänt tre fyra gånger att Bella rullat sig i människobajs, säger hon.

Hon har diskuterat saken med andra hundägare och de är alla överens om att joggarna borde skärpa till sig.

– Precis som vi har med oss hundbajspåsar borde löparna plocka upp efter sig själva, säger Yvonne Hagström.

Gunnar Björkman, avgående parkchef på Kungliga Djurgårdens förvaltning, som står för skötseln av Hagaparken, blir förvånad över uppgifterna.

– Det här är första gången jag hör att vi skulle ha det här problemet. Jag blir jätteförvånad, det är äckligt. Jag springer mycket själv och har aldrig stött på sådant.

Hur kan man få bukt med problemet?

– Det finns faktiskt toaletter i Koppartälten. De kan man använda i stället, säger han.