Hundägare varnas för dödlig råttsmitta

När Lilian Dammhag tog Siri till veterinären var hunden döende. Men fem dygn på djursjukhus gjorde susen – nu är hon återställd.
När Lilian Dammhag tog Siri till veterinären var hunden döende. Men fem dygn på djursjukhus gjorde susen – nu är hon återställd.
Siri drabbades av krälkningar, diarré och buksmärtor.
Siri drabbades av krälkningar, diarré och buksmärtor.
Britta Gussander visar upp ett av råtthålen utanför koloniträdgårdarna.
Britta Gussander visar upp ett av råtthålen utanför koloniträdgårdarna.
En råttinvasion i koloniområdet i Gubbängen höll på att kosta taxen Siri livet, då hon drabbades av den svåra sjukdomen leptospiros.

Flera bekämpningsföretag har kopplats in i kampen mot skadedjuren.

Efter fem minuter i Gubbängens fritidsträdgårdar ser vi den första råttan. Den kilar under det rödmålade staketet och försvinner i det höga gräset utanför.

Ett tiotal meter därifrån sitter Lilian Dammhags fyra taxar instängda i en cykelvagn. En av dem, Siri, var nära att stryka med förra månaden, när hon infekterades med den ovanliga bakterien leptospira. Innan hon blev sjuk hade hon tuggat i sig råttbajs på koloniområdet.

– Hon låg inlagd på Albano i fem dygn. Hon hade kräkningar, diarré och smärtor i magen. Nu vågar jag inte släppa ut hundarna när jag är här, berättar Lilian Dammhag.

Medlemmarna i koloniföreningen uppmanas nu att bära handskar när de brukar jorden. Leptospiros kan också drabba människor. Råttor är en av smittspridarna.

– Vi har sett betydligt fler råttor i sommar än tidigare. Jag tror det har att göra med att Fortum gräver mycket i marken i närheten. Plus att det finns mycket för dem att äta här, säger Britta Gussander, ordförande i koloniföreningen.

Två bekämpningsföretag, Anticimex och Nomor, har kopplats in. Betesstationer med råttgift kommer att sättas ut runt koloniområdet. Även en kulvert som löper under marken ska saneras.

– Vi har bildat ett litet nätverk med fyra bostadsrättsföreningar som ligger härintill. Vi kommer att samordna bekämpningen med dem, säger Britta Gussander.

Koloniföreningen har även informerat personalen på närliggande Skogsdungens hunddagis.

– Vi vill att alla som har hund ska känna till den här smittan.

Det går att vaccinera hundar mot vissa typer av leptospirabakterier. Men Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, manar till lugn.

– I Sverige är inte leptospiros särskilt vanligt. Det handlar om kanske 12-20 fall per år och då är det inte alla som utvecklar symtom, säger Ulrika Windahl, biträdande statsveterinär.

Vad ska man göra om man är orolig?

– Då ska man ta kontakt med sin lokala veterinär. Men ett fall med en enda hund är ingen anledning till oro. Om det skulle ske ett större utbrott kommer vi att gå ut med information. Men det har hittills aldrig skett i Sverige.

Ökar risken om det är många råttor i ett område?

– Det beror helt på om råttorna bär på smittan eller inte.

Fakta

Kan vara livshotande

Leptospiros är en bakteriesjukdom som kan drabba både människor och djur. Den förekommer främst i länder med varmare klimat. I Sverige är den ovanlig.

Hundar kan smittas av infekterat vatten utomhus. De kan också smittas vid direkt kontakt med infekterade gnagare, hundar och infekterade hundars urin.

Ofta uppstår inga eller bara lindriga symtom, men ibland kan allvarliga infektioner och till och med livshotande sjukdom utvecklas. Kroniska obotliga skador kan uppstå i framför allt njurar och lever.

Typiska symtom är slöhet, feber och kräkningar. Hunden kissar och dricker mer än normalt och är ovillig att röra sig. Blödningar i slemhinnor i form av röda fläckar förekommer också.

Sjukdomen behandlas med antibiotika. Det finns också vaccin för hundar mot vissa typer av leptospirabakterier.

Källa: SVA