ANNONS

Hundar dödade Ciara. ”Hon hängde i deras gap”

Tioåriga katten Ciara dödades av hundar i Bagarmossen i söndags.
Tioåriga katten Ciara dödades av hundar i Bagarmossen i söndags.
Annika Hurtigs katt Ciara blev attackerad av flera hundar och ihjälbiten på Byälvsvägen i Bagarmossen i söndags.
– Det var så brutalt, säger Annika Hurtig.
Hundägaren är polisanmäld.
ANNONS

Det var i söndags. Annika Hurtig skulle just äta när det lät som att helvetet brakat löst utanför köksfönstret på Byälvsvägen. När hon tittade ut såg hon att hennes älskade katt Ciara blivit attackerad av flera hundar.

– Två av hundarna höll fast henne och hade någon sorts dragkamp. Hon hängde i deras gap, berättar hon.

Hon är tacksam mot alla grannar som ingrep och försökte rädda katten. Någon försökte bända upp käftarna på hundarna, någon la sig på dem och någon slängde en hink vatten på dem.

”Hon blev krossad totalt av de där käkarna”

Men det räckte inte. När hundarna till sist släppte var katten redan död.

– Hon blev krossad totalt av de där käkarna. Det var bara att gå direkt till djursjukhuset där de fick bränna henne, säger Annika Hurtig.

Hon polisanmälde hundägaren samma dag. Hundarna var enligt flera källor kopplade men slet sig från ägaren när de fick se katten.

– Man ska inte ha så många hundar att man inte kan hålla dem, säger Annika Hurtig.

”Varje vecka får vi in en handfull ärenden med tragisk utgång”

ANNONS

Polisen bekräftar att det har kommit in en anmälan om brott mot tillsynslagen, men att utredningen kommer att få vänta på grund av hård belastning och lite personal.

– Vi täcker hela Stockholms län inklusive Gotland. Varje vecka får vi in en handfull sådana här ärenden med tragisk utgång, där hundar har bitit ihjäl en annan hund eller ett annat djur. Det handlar om dålig hundhållning, säger Lena Jacobsson, förundersökningsledare på djurskyddspolisen i Stockholms län.

Djurpolisen hotas av nedläggning

Det första polisen gör när en hundägare anmäls är att se om det finns tidigare anmälningar och eventuella förelägganden, till exempel om att hunden ska ha munkorg. Om ägaren har brutit mot ett föreläggande är det ett brott, som kan leda till böter.

Är det däremot första anmälan läggs brottsutredningen ner.

Ygeman om djurpolisen: ”Lägger sig inte i”

Ägaren vill inte kommentera

– Men vi brukar kommunicera med ägaren för att höra vad han eller hon är beredd att vidta för åtgärder för att det inte ska hända igen. Om vi inte tror att ägaren själv klarar av detta kan vi utfärda ett föreläggande. Händer det sedan saker igen kan vi omhänderta djuret, säger Lena Jacobsson.

Mitt i Söderort har pratat med ägaren till hundarna. Han vill inte ge några kommentarer i tidningen.

 

Fakta

Så säger lagen

Det finns flera bestämmelser som styr skötseln av hundar.

I Stockholms lokala ordningsföreskrifter står att: ”Hundar skall hållas kopplade på offentlig plats med undantag av de områden där kommunen anordnat hundrastplatser. ”

Lagen om tillsyn över katter och hundar säger att: ”Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.”

Enligt samma lag gäller följande:

”Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

*Om någon brister i tillsynen över eller skötseln av en hund, får Polismyndigheten meddela de förelägganden och förbud som behövs för att förebygga skada eller avsevärd olägenhet.

*Polismyndigheten får meddela förbud att ha hand om hund (hundförbud) för den som allvarligt brister eller tidigare har brustit i tillsynen över en hund.

*

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.