Hundar sov i sin egen avföring

Bilder från polisens utredning visar att hundarnas burar var fulla med avföring.
Bilder från polisens utredning visar att hundarnas burar var fulla med avföring.
Hundarna sprang runt i burar fulla med avföring och urin och kan ha lämnats utan tillsyn i flera dygn.
Nu åtalas ägaren av en hundgård i Upplands-Bro för djurplågeri.

När länsstyrelsen gjorde en kontroll på hundgården i februari 2015 var burarna fulla med avföring och urin och de tre hundarna var mycket smutsiga och i behov av päls- och tandvård. Dessutom var hundarnas drickvatten smutsigt. Vid en andra kontroll, flera månader senare, kvarstod bristerna.

”De låg i sin egen avföring trots att det fanns torra och rena ytor att ligga på (…) vilket kan tyda på att de bott under sådana förhållanden så att det blivit en vana”, skriver länsstyrelsen i sitt utlåtande i januari i år.

En av hundarna luktade starkt av urin och hade stora tovor i pälsen. Hundens tandhälsa var så dålig att flera tänder fick dras ut. En annan hund hade öroninflammation och var avmagrad.

Enligt vittnen ska djurplågeriet ha pågått i flera år, trots anmälningar till länsstyrelsen. Polisen uppger att hundarna ha lämnats ensamma i hundgården sedan sommaren 2014 och bara rastats en gång per kvartal. Under 2015 gick ett av ärendena till förvaltningsrätten, men mannen dömdes aldrig eftersom det inte gick att bevisa att han var ägare till hundarna.

Strax efter kontrollen omhändertogs hundarna av länsstyrelsen och nu åtalas mannen i Attunda tingsrätt för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. I förhör påstår han att hundarna tillhör någon annan.