Min lokala hjälte

Hundar fick sitta i klädkammare

Högar med bajs och smutsiga väggar mötte polisen i Solnabostaden.

I en liten klädkammare hittades två instängda hundar.

Nu har djuren omhändertagits av länsstyrelsen.

Smuts på golv och väggar, högar av avföring och urin och två instängda hundar i en liten klädkammare. Det var synen som mötte polisen vid en kontroll hos hundägaren i mars i år.

Då hade mannens grannar klagat över hur hundarna blev behandlade.

I sina anmälningar slog de larm om att hundarna ytterst sällan blev rastade, och att mannen rest bort i flera dagar och lämnat hundarna utan tillsyn. Vid några tillfällen, då hundarna ska ha varit utelåsta på balkongen i flera timmar, har avföring och urin runnit ner till grannen under, enligt en anmälan.

När polisen efter några veckor gjorde ytterligare ett besök gjordes bedömningen att mannen inte hade gjort något för att förbättra situationen, därför omhändertogs hundarna.

– Med tanken på bakgrunden så kände vi att det var det bästa och att vi hade rätten på vår sida när vi skrev under beslutet, säger länsveterinär Karina Burlin och fortsätter:

– Att hålla hundar instängda i små utrymmen under längre tid påverkar dem både psykiskt och fysiskt. Hundar ska rastas ofta, ha ordentligt med utrymme och förutsättningar för ett naturligt beteende.

Solnabon har överklagat beslutet med motiveringen att grannarnas uppgifter är påhittade. Han har uppgett att han normalt städar sin lägenhet flera gånger om dagen, men att han vid polisens besök hade varit sängliggande i två dagar.

Länsstyrelsen har inte gjort någon prövning om mannen ska få djurförbud.

Fakta

Måste rastas

Hundar ska rastas dagligen, och åtminstone var sjätte timme dagtid.

Hundar som vistas i hundgård ska rastas på annan plats för att de ska få komma utanför hundgården åtminstone en gång per dag.

Hundägaren ansvarar för vad hunden gör när den är på allmän plats.

Källa: Jordbruksverket