Min lokala hjälte

Hundar förgiftade på vanlig promenad

Smedby hundklubb har gått ut med en varning där de uppmanar hund­ägare att vara extra observanta.

Flera hundar har fått i sig gift och blivit sjuka.

I vintras dog en hund i Upplands Väsby. Enligt Ilona Carlsson, ordförande i Smedby hundklubb, orsakades dödsfallet av någon form av gift – troligen av råttgift.

I Sigmaområdet blev en annan hund mycket dålig i år. Även den hunden ska ha blivit förgiftad, exakt vilken typ av gift det rörde sig om var oklart men det kan även här ha varit råttgift.

För bara några veckor sedan fick en bekant till Ilona Carlsson problem med sin hund.

– Den var så dålig att den kördes akut in till djursjukhuset Albano i Danderyd. Den var väldigt sjuk och frågan var om den skulle överleva. Men den repade sig tack vare att den snabbt fick vård. Enligt veterinärerna blev hunden dålig av någon form av gift. Vad jag hört gjordes det också en polisanmälan, som troligen gällde förgiftning, säger Ilona Carlsson.

Ilona Carlsson säger att rädslan för att hundar ska få i sig råttgift eller annat farligt har ökat bland Väsbys hundägare det senaste året.

– Ja, det är otäckt för det gäller att vara uppmärksam på var hunden går. Bland annat gäller det gångsträckan mellan Stallgatan och Smedby. Där man minst anar det kan det finnas råttgift utlagt eller i något föremål som hunden blir nyfiken att lukta på eller äta av, säger Ilona Carlsson.

Hon pekar på hur viktigt det är att hundar är kopplade eftersom det råder kopplingstvång i kommunen.

– Vi har ju en populär fårhage alldeles intill Smedby lada där hundar får gå okopplade. Men där har jag sett till att man inte får lägga ut torrfoder eller godis just för att det kan finnas råttgift eller annat som gör hundarna sjuka, säger hon.

På Smedby hundklubbs hemsida har Ilona Carlsson lagt ut en uppmaning till medlemmar och andra hundägare att vara observanta på sina hundar.

Ilona Carlsson tror att det finns ett stort mörkertal för hur många hundar som kan ha blivit sjuka av gifter.

– Genom blodprov kan man se om en hund har blivit förgiftad, men det kostar flera tusen kronor vilket kan avskräcka hundägare, säger Ilona Carlsson.

Fakta

Så skyddar du din hund mot råttgift

Hunden ska alltid vara kopplad så att du har bra uppsikt över den. Även om du tycker att du känner din hund väl kan den springa och äta något olämpligt.

Det gäller att hunden inte nosar eller äter av något på marken, det kan vara råttgift eller annat som hunden blir väldigt dålig av.

Blir din hund dålig, vänd dig till djursjukhuset.

Kramper, feber och uttorkning genom diarréer kan vara symptom på att hunden är förgiftad.

Källa: Smedby hundklubb