ANNONS

Hundar levde i sin egen avföring – man döms

När länsstyrelsen gjorde en kontroll på mannens tomt bodde djuren bland avföring.
När länsstyrelsen gjorde en kontroll på mannens tomt bodde djuren bland avföring.
En tidigare hunduppfödare har dömts för djurplågeri i Upplands-Bro. På sin tomt hade han tre hundar som stank av urin och avföring när djurskyddsgruppen grep in.
ANNONS

”Hundarna är mycket smutsiga och hålls i smutsiga rastgårdar på betonggolv som är kraftigt förorenat med avföring”.

Det slog länsstyrelsen fast efter en kontroll av tre spanielhundar på en tomt i Upplands-Bro. Citypolisens djurskyddsgrupp tillkallades och på plats möttes de av tomma matskålar, smutsiga pälsar och avföring på betonggolvet.

I början av 2016 blev hundarna omedelbart omhändertagna.

Djurskyddsgruppen griper in. Foto: Polisen.

Samma dag som de befriades undersöktes de av en veterinär. De badades och deras ljusa päls ska ha varit missfärgad av urin, enligt personal på Hundstallet som tar hand om omhändertagna hundar. Dessutom hade en av hundarna kraftigt inflammerat tandkött.

En av hundarna hade kraftigt inflammerat tandkött. Foto: Polisen.

Deras beteende ska också ha tytt på att de vanvårdats under en längre tid, enligt Hundstallets utlåtande. Exempelvis låg de kvar i sin avföring trots att det fanns andra platser att göra ifrån sig på – något som är väldigt ovanligt för vuxna hundar.

ANNONS

Säger att han inte äger hundarna

Innan hundarna omhändertogs varnades mannen. Under utredningen har han hela tiden uppgett att han inte äger hundarna och därför inte har något ansvar för dem. Han äger fastigheten, men hundgården har de facto hyrts ut till ett företag – ett företag som han själv startat, men överlåtit till en man som bor utomlands.

Mitt i Upplands-Bro ringde upp mannens försvarsadvokat Gunilla Judell.

– Frågan är hur långt en människas allmänna skyldighet att gripa in går, säger hon och fortsätter:

– Har du rätt att lägga dig om du hyr ut marken och inte disponerar över den?

Än är det oklart om de ska överklaga eller ej.

Domskäl

Även om mannen inte äger djuren döms han för djurplågeri. Tingsrätten menar att han har haft ett ansvar för vården då hundgården legat på hans tomt – trots att hundarna kan ha överlåtits till någon annan. Han har nu dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Straffet är dagsböter.