ANNONS

Hundar rastas på skolgårdarna

Kommunen ska utreda om fler hundrastgårdar behövs i Värmdö.

Behovet finns, ­enligt flera Värmdöbor som ser hund­ägare rasta sina hundar på förskolor och skolor.
ANNONS

I dag finns två lekplatser för hundar, den ena på Ingarö sportfält och den andra i Gustavsberg. Det räcker inte, enligt ett nytt förslag.

– Den vid Ösbyskolan har blivit så himla populär. Och så är det på så många platser som det är kopplingstvång på så det här behövs, säger Fredrik Sneibjerg, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Det var med hjälp av påtryckningar från Facebookgruppen ”Hundrastgård i Gustavsberg” som en inhägnad grusad yta, till slut stod klar i juni förra året. Men gruppens medlemmar är inte helt nöjda – flera tycker att ytan är för liten.

– Jag blev lite besviken, vi hade inte fått vara med och utforma hundrastgården och jag hade velat ha en gräsyta också. Det hade kunnat bli mycket bättre, ­säger initiativtagaren Liza Zetterberg, som ändå är nöjd med att gruppen lyckats påverka.

I Gustavsberg behövs fler hundrastgårdar vittnar flera gruppmedlemmar om. De berättar att de ser hundar rastas på skol- och förskolegårdar i området. Förskolepersonal i Lugnet börjar ibland sin arbetsdag med att sanera gården från hundbajs.

– Även om de plockar upp så har hundarna fortfarande kissat på gården och det är inte så bra för barnen, säger en barnskötare.

I dag tisdag ska kultur- och fritidsnämnden besluta om att utreda flera nya hundrastgårdar i kommunen.

Fakta

Här ska hunden kopplas

Hundar och katter ska i princip hållas kopplade på allmän plats i Gustavsberg, Hemmesta, Brunn, Stavsnäs, Djurö by, Mörtnäs och Sandhamn.

Husdjuren ska också vara kopplade på alla allmänna badplatser.

I naturreservat gäller alltid kopplingstvång.

Kopplingstvång gäller inte inom inhägnade områden, såsom hundrastgårdar eller trädgårdar.

Källa: Värmdö kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.