Hundarna fick ta över deras backe

Viktor och Hugo Wandel, här med sin mormor Jill Hultman, visar den gamla pulkabacken som nu förvandlats till hundrastgård.
Viktor och Hugo Wandel, här med sin mormor Jill Hultman, visar den gamla pulkabacken som nu förvandlats till hundrastgård.
Så kom vintern – men barnens pulkabacke i Rotsunda gård försvann.

Av misstag råkade kommunen bygga en hundrastgård mitt i backen.

Pulkabacken vid Trollholmens skola kanske inte ser särskilt brant ut ur en vuxens ögon. Men flera invånare beskriver den som den enda riktiga backen i Rotsunda gård.

Backen har fungerat bra för barnen under många år, då de tagit sats från toppen uppe vid träden och sedan svischat nerför.

– Ser du guppet där? Det är ­roligt att åka här, säger Viktor Wandel, 6 år.

Han och storebror Hugo har tagit sig innanför grindarna i den nya hundrastgården för att tillsammans med sin mormor visa hur pulkabacken ser ut nu när kommunen satt upp en hundrastgård mitt i backen.

Staketen ramar in rastgården och går tvärsöver branten från backens topp. Det gör det omöjligt att ta sats från toppen och åka i backen, om man inte vill åka på slänten innanför grindarna. Förutsatt att det inte är några lösa hundar där förstås.

– När barnen var mindre var vi här oftare. Jag har inget emot hundar, har hund själv. Men det finns gott om gräsmattor och plats för att ha hundrastgården någon annanstans, säger barnens mormor Jill Hultman.

Hon reagerar också på att pulkabacken försvunnit precis efter att invånarna fått veta att både Trollholmens skola och Anneroskolan, båda i närområdet, läggs ner till hösten.

– Först Trollholmens skola och nu backen. Allt i ett slag, vad har barnen gjort för ont? undrar Jill Hultman.

Nu får Hugo och Viktor söka sig till backar i andra stadsdelar. Det finns visserligen två andra backar i Rotsunda, men de beskrivs som väldigt små och betydligt mindre än den vid Trollholmens skola.

Men tanken från kommunens sida var inte att ta bort barnens pulkabacke. Det säger parkförvaltaren Hanna Emilsson som var med och planerade den nya hundrastgården.

När kommunen var där och förberedde för rastgården i somras uppfattade de helt enkelt inte att platsen brukar fungera som pulkabacke på vintrarna.

Nu har flera familjer i Rotsunda kontaktat både kommunen och Lokaltidningen Mitt i för att framföra sitt missnöje över misstaget.

– Vi ville inte förstöra för barnen. Vi vet att folk är upprörda, men vi hade inte erfarenhet från vanorna där, säger Hanna Emilsson.

Men hoppet om en ny pulkabacke i Rotsunda lever än. Hanna Emilsson och hennes kollegor ska ta ställning till om baksidan av backen kan fungera för pulkaåkning.

– Hundrastgården är ett politiskt beslut. Men som parkförvaltare kan vi lösa så att barnen får åka på baksidan. Det är bara att fälla en mindre björk och ta bort sly. Men då protesterade folk mot det också. Vi avvaktar och försöker lösa det här, säger hon.

Hon förklarar att det inte är helt lätt att anlägga en hundrastgård.

När kommunen byggde rastgården i Rotsunda skapade de även ytterligare en hundrastgård i Häggvik, båda på cirka 1 500 kvadratmeter. Det är bra om rastgården är så pass stor för att marken inte ska slitas ner alltför snabbt.

– En hundrastgård får inte heller ligga för nära husen, eller störa bilden av naturen. Vi vill gärna ha rastgården i en sluttning så att det blir en naturlig avrinning där, för att det inte ska bli lerigt, säger Hanna Emilsson.

Fakta

Några av Sollentunas pulkabackar

Sollentuna golfklubb, Rotebro.

Stallets skola, Norrviken.

Nämndemansvägen/Tolvmansvägen, Norrviken.

Ekbacken, Viby.

”Mördarbacken”, Skälbyskolan, Häggvik.

Pilvägen/Stupvägen, Helenelund.

Scoutstugan, Tegelhagen.

Skogsområdet Fyndet, Töjnan.

Edsbergsparken.

Malmvägen/Bygdevägen.

Ribbings väg, Edsberg.

Rösjöskolan.

Källor: Sollentuna kommun

Josefin Silverfur